Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
21 ROKOV PO. Pri vzbure v Leopoldove zomrelo 5 dozorcov
Zdielať na

21 ROKOV PO. Pri vzbure v Leopoldove zomrelo 5 dozorcov

Je to presne 21 rokov, čo sa médiami prehnala správa o najväčšej tragédii v slovenskom väzenstve. Leopoldovská väznica, ktorá bola považovaná za najprísnejšiu a s najtvrdšími podmienkami, padla na kolená. Sedem šialených väzňov cestou na slobodu brutálne zavraždilo päť dozorcov.

Dvaja odsúdení na doživotie

Päť mŕtvych, dvaja ťažko zranení a jeden rukojemník. Krvavý útek sa väzňom nevyplatil, čerstvý vzduch si totiž užili presne dvadsať hodín. Zaplatili vlastnou hlúposťou. Pri úteku nasadli na vlak, ktorý ich zobral naspäť do Leopoldova. Tam ich už chytili policajti. Všetkým siedmim súd odklepol vysoké tresty.

"Z týchto odsúdených sa v súčasnej dobe vo výkone trestu odňatia slobody nachádzajú štyria odsúdení, z ktorých dvaja vykonávajú doživotný trest odňatia slobody," uviedol Adrián Baláž, vedúci sekretariátu GR ZVJS.

Začalo to listom, skončilo vraždami

Doživotie dostala hlava celej skupiny Tibor Polgári a Miloš Uriga. Práve oni mali v osudný večer vraždiť. Ako prvého z aktérov leopolodovskej masakry prepustili pred 3 rokmi Václava Fedáka. Odsedel si presne 19 rokov. Vraždu mu nedokázali. "Jeden z nich navrhol, neviem či to bol Polgári, nám to povedal niekto iný, keď budeme utekať jeden policajt sa zabije a všetci ho ako bodnú nožom, aby mal v sebe sedem bodných rán..." uviedol Fedák po prepustení z väznice v júni 2009.

S tým však podľa neho nesúhlasili a dozorcov mali iba zviazať a zobrať ako rukojemníkov. Realita však bola iná. Podľa jeho slov boli všetci pod vplyvom drog. Všetko sa začalo otvorením cely kvôli listu, ktorý chcel Polgári vhodiť do schránky. S Urigom dobodali prvého z dozorcov a oslobodili komplicov. V kancelárii brutálne zbili, spútali a vyzliekli ďalších štyroch. V uniformách a ozbrojení samopalmi sa dostali až k bráne.

Fedák: Je mi to ľúto

Väzni chceli ujsť autom, no došiel im benzín, tak napokon nastúpili na vlak. Keď napokon zbadali, že vlak ich priviezol k tabuli s nápisom Leopoldov a policajnými vrtuľníkmi, sloboda sa skončila. "Je mi to strašne ľúto. Nevedel som, že sa má niekto zabiť. Ale utiecť som chcel," hovorí Fedák.Určitý čas po prepustení sa ukrýval v cirkevnom zariadení. Odtiaľ odišiel pred dvoma rokmi. 

Ďalšieho z väzňov by mali pustiť na slobodu v roku 2015...

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy