Polojasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Marek neposkytol prvú pomoc, dostal 4 roky
Zdielať na

Marek neposkytol prvú pomoc, dostal 4 roky

BANSKÁ BYSTRICA / Alkohol za volantom je na Slovensku stále veľkým problémom. Aj napriek tomu, že nad jedno promile už hrozí väzenie, vodičov ani táto hrozba neodrádza. Aj po policajnej akcii na strednom Slovensku chytili 17 vodičov pod parou.

Patrik (23) vyviazol s podmienkou

Pred Krajský súd sa postavili dvaja mladíci, ktorí šoférovali pod vplyvom alkoholu a spôsobili dopravnú nehodu. Do väzenie išiel len jeden z nich.

Patrik (23) si sadol za volant s viac ako dvomi promile alkoholu v krvi. Na ceste však zrazil rovesníka. Nepomohol mu, naopak, išiel ďalej. Za alkohol za volantom a neposkytnutie prvej pomoci dostal vysokoškolák 300-eurovú pokutu a 14-mesačnú podmienku.

Marek dostal 4 roky

Druhý z mladíkov šiel zo súdu rovno do výkonu trestu. "Aj si to uvedomoval, že nastúpi do výkonu trestu," hovorí Marekov obhajca. Marek sa s kamarátom vracal z diskotéky, pri Modrom Kameni (okr. Veľký Krtíš) zrazil muža. Ten vraj sedel v noci rovno v strede cesty.

Vodič však nafúkal, v krvi mal viac ako 1,5 promile alkoholu v krvi. Hrozilo mu až 10-ročné väzenie. "Bol uložený nepodmienečný trest odňatia slobody v trvaní štyroch rokov," uviedol prokurátor Ivan Vozár. Muž bol na mieste mŕtvy, no ani tento vodič sa mu nepokúsil pomôcť.

Poskytnúť prvú pomoc je povinnosťou

Títo muži nie sú jediní, za 9 mesiacov tohto roka chytili policajti 770 opitých vodičov, pri dopravných nehodách traja utiekli. "Pre trestný čin ohrozovanie pod vplyvom návykovej látky bolo v roku 2012 v banskobystrickom kraji odsúdených celkom 592 osôb," uviedol hovorca súdu Luboš Murgaš.

Poskytnúť prvú pomoc je povinnosťou každého z nás, v minulom roku polícia obvinila 7 vodičov, ktorí nepomohli a utiekli. V banskobystrickom kraji len za prvý polrok takto odsúdili šiestich.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte!

Súvisiace články

Najčítanejšie správy