Skoro jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Maslák dostal 10 rokov, na konečný verdikt čakal v cele
Zdielať na

Maslák dostal 10 rokov, na konečný verdikt čakal v cele

ZLÍN / Proces s Miroslavom Maslákom a jeho skupinou sa skončil. Rodák z Pružiny si v Zlíne založil firmu na vymáhanie často aj fiktívnych pohľadávok a keď nepomáhali vyhrážky, nastúpila aj hrubá sila.

Rekordne rýchle odsúdenie

Miroslava Masláka v Českej republike odsúdili rekordne rýchlo. Sudca si totiž nenechal skákať po hlave. Podľa sudcu Miroslav Maslák v Čechách pôsobil ako hlava organizovanej skupiny a aj pre to dostal najvyšší a to 10-ročný trest.

O necelé dva roky menej si odsedia jeho slovenskí kumpáni, ktorí plnili rozkazy svojho šéfa. Všetci traja po prepustení z väzenia budú musieť krajinu opustiť. "Vyhostené osoby podobného rázu nepotrebujeme v Českej republike," uviedol predseda senátu Radomír Koudela.

Vymáhanie hrubou silou

Maslák podľa polície vymáhal pohľadávky od rôznych podnikateľov. Ak nepomáhali vyhrážky nastúpila hrubá sila, horeli autá, strieľalo sa na domy. Ľudia sa Masláka báli. Sudcu presvedčilo veľké množstvo nepriamych dôkazov, ktoré do seba zapadali. "Výsluchy poškodených, výsluchy iných osôb, vyhodnotenie stôp z miesta činu, znalecké posudky a hlavne veľmi podrobná analýza, ktorú vypracovala polícia pri každom prípade," hovorí štátny zástupca Roman Kafka.

Maslák počas procesu zostal v cele. Na súd poslal len svoju 26-stranovú záverečnú reč, ktorú jeho obhajca čítal a zároveň prekladal zo slovenčiny do češtiny a to viac ako dve hodiny. "Súd hodnotil dôkazy výhradne v neprospech obžalovaných," uviedol Maslákov obhajca Pavel Jiříček.

Zaútočil na sudcu

S verdiktom súdu nebol spokojný ani prokurátor ani obhajca. "...Som presvedčený o tom, že budeme podávať odvolanie," dodáva obhajca. "Podľa môjho názoru bol mohol byť trest u väčšiny častí obžalovaných prísnejší," dodáva štátny zástupca Roman Kafka.

Senát si s Maslákom počas pojednávaní svoje užil, často bol vulgárny a drzý a to nielen na svedkov. Aj v záverečnej reči si neodpustil poznámky o tom, že celá obžaloba je založená na klamstvách a zazneli aj urážky na adresu sudcu a prokurátora. "Pán Maslák neprekvapil ani nesklamal," hovorí štátny zástupca. 

Maslák na pojednávaní, ktoré sa konalo v júni, si nedával servítku pred ústa. Skákal predsedovi senátu do reči aj keď nemal a taktiež hovoril na ostatných obžalovaných. Maslák tvrdil, že súd je zaujatý. Podľa portálu nesúhlasil s tým, aby mu boli ponechané putá. "Nie je žiadny dôvod, aby som stál pred súdom takýmto ponižujúcim spôsobom. Toto pojednávanie nie je zárukou spravodlivého procesu," povedal na súde Maslák. REPORTÁŽ TU. 

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte!

Súvisiace články

Najčítanejšie správy