Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Útok kyselinou prežijete vďaka vode a obkladom
Zdielať na

Útok kyselinou prežijete vďaka vode a obkladom

BRATISLAVA / Pondelkový útok kyselinou na mladú ženu v Plzni vyšetruje česká polícia ako pokus o vraždu. Na útok sa totiž neznámy páchateľ cielene pripravoval. Hrozí mu až výnimočný trest. Martinin prípad bohužiaľ nie je jediný. Začiatkom roka sa podobný útok odohral aj v Bratislave. Polícia však musela vyšetrovanie nedávno zastaviť.

Pomohli jej ľudia

Martina (25) od pondelka bojovala o svoj život vo Fakultnej nemocnici v Plzni. Neznámy muž ju vytiahol z auta a polial pravdepodobne koncentrovanou kyselinou. Jej stav bol kritický.

Rodina si zverejňovanie o jej zdravotnom stave nepraje. Polícia aj naďalej po páchateľovi pátra. Údajne má ísť o 185 cm vysokého muža tmavej pleti, v tmavom oblečení. "Nejaký mladík prišiel, že potrebuje vodu. že tu poliali nejakú pani kyselinou," uviedla po incidente svedkyňa.

"Je najdôležitejšie čo najskôr to nejako zotrieť, opláchnuť vodou, a nielen krátko ale aj dlhšie. Aspoň 20 minút až polhodinu, aby to bolo účinné," radí prednosta Kliniky popálenín a rekonštrukčnej chirurgie ružinovskej nemocnice Ján Koller. 

Útočník chce znetvoriť obeť

Takéto zákerné útoky, kedy ide páchateľovi skôr o znetvorenie obete ako o jej smrť sú bohužiaľ vo svete známe. Na Slovensku došlo k podobnému prípadu začiatkom tohto roka. V januári si neznámy muž za obeť vybral manželku vojenského rakúskeho atašé v Londýne.

V čase, keď aj s kamarátkou prichádzala na Okresný súd v Ružinove. 37-ročnej Slovenske sa muž pokúsil naliať do tváre pravdepodobne silnú kyselinu. Vďaka kamarátke si tvár uchránila, no aj tak utrpela zranenia na hlave.

Jej kamarátka bola poleptaná na nohe. Krátko pred incidentom si chcel údajne neznámy muž odfotiť 37-ročnú ženu so slovami "daj nech si ťa odfotím, kým si pekná."

Polícia začala v tej dobe trestné stíhanie vo veci zločinu ublíženia na zdraví . Páchateľa však doteraz nenašli a v lete vyšetrovanie prerušili. "Nakoľko sa v priebehu vyšetrovania nepodarilo zistiť skutočnosti odôvodňujúce vykonať trestné stíhanie voči konkrétnej osobe," uviedla hovorkyňa KR PZ Karina Považanová.

Psychicky zlomená žena

Z 33-ročnej Kolumbijčanky Nubie Espiti urobila nenávisť a kyselina z krásnej ženy úplne inú, psychicky zlomenú ženu. Kedysi úspešnej podnikateľke po návšteve svojej mamy chrstli do tváre dvaja neznámy muži tekutinu zo šálky. Až nemocnici sa Nubia dozvedela že išlo o kyselinu. "Najskôr som si myslela, že to bol nejaký horúci nápoj," uviedla Nubia Espiti.

Takú istú hrôzu prežila aj Kolumbijčanka Erica Vanegas. Tú polial kyselinou je bývalý priateľ. Do školy sa už v tej dobe 20-ročná študentka pre znetvorené telo nevrátila. "Dozvedela som sa že to urobil moj bývalý priatel, s ktorým som sa rozišla. Môj život sa potom zmenil, som navždy poškodená," povedala Erica Vanegas.

"Pri povrchových poleptaniacha, to je 1. a 2. stupeň poleptania, tam je šanca že sa to zahojí bez stopy.  Akonáhle to zasiahne hlbšie, tam vždy zanechá nejakú jazvu. Tá jazva sa dá do určitej miery upraviť, ale odstrániť sa úplne nedá," dodáva chirurg.

Najčastejším dôvodom kyselinových útokov sú žiarlivosť a závisť. V rôznych krajinách takýto čin posudzujú od ublíženia na zdraví až po obzvlášť závažný pokus o vraždu. Páchateľom hrozí trest od 4-roch rokov až po výnimočný trest. A teda viac ako 25 rokov až doživotie.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte!

Súvisiace články

Najčítanejšie správy