Zatiahnuté
13°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Smrť utýranej Lucky (†5). Ľahostajné sociálne úradníčky bez trestu
Zdielať na

Smrť utýranej Lucky (†5). Ľahostajné sociálne úradníčky bez trestu

BRATISLAVA / Prípad Lucky, ktorú tri roky mŕtvu ukrývala v ružinovskom byte hrôzy jej matka s otčimom, polícia stále vyšetruje aj po úradníckej línii. Pracovníci sociálnej kurately mali podľa úradného spisu konať tak, aby dieťa chránili. Podľa informácií televízie JOJ vyšetrovateľ prípad už čoskoro ukončí. Zrejme tak, že zodpovedné úradníčky nebudú obvinené zo žiadneho trestného činu.

Zodpovednosť za smrť dieťaťa

V tomto prípade podávalo trestné oznámenie samotné Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny v Bratislave. Je viac ako pravdepodobné, že v tomto prípade žiadny zodpovedný štátny úradník obvinený nebude. Generálny riaditeľ Ústredia práce podal trestné oznámenie  v októbri 2012. V tom čase už po odhalení mŕtvolky dievčatka, bolo policajné vyšetrovanie rozbehnuté všetkými smermi.

V trestnom oznámení, ktoré už vtedy získala Televízia JOJ z prostredia vyšetrovania prípadu, je jasne uvedené podozrenie, že zodpovední úradníci nevykonali účinné opatrenia sociálno-právnej ochrany detí a sociálne kurately v záujme maloletej Lucie. A k tomu tiež závažné podozrenia z nestarostlivosti o dievčatko úradníčky kurately nevyhodnocovali a ich pravdivosť žiadnym spôsobom neoverovali.

Trestné oznámenie a vypočúvanie

"Preto sme rozhodli, že podáme trestné oznámenie a vyšetrovanie bude pokračovať v súčinnosti s orgánmi činnými v trestnom konaní," uviedol hovorca Ústredia práce SR Peter Zeman.

Dnes Ústredie práce k tomuto prípadu nemá čo povedať, keďže okolnosti ich trestného oznámenia polícia stále vyšetruje. "V priebehu trestného stíhania bolo vypočutých viac ako sedem svedkov. Išlo väčšinou o zamestnancov úradu práce, sociálnych vecí a rodiny," hovorí hovorca Krajskej prokuratúry v Bratislave Vladimír Javorský.

Nikoho neobvinili

Hoci postup úradníkov, ktorý mali malú Lucku na starosti, bol podľa preukázaných skutočností mierne povedané ľahostajný, dôvod na obvinenie čo i len jedného z nich vyšetrovateľ zatiaľ nenašiel.

"Napriek tomu doposiaľ neboli zistené skutočnosti odôvodňujúce vznesenie obvinenia konkrétnej osobe. Rozhodnutie vo veci možno očakávať v priebehu nasledujúcich niekoľkých týždňov, najneskôr do konca roka 2013," dodal Vladimír Javorský. Malá Lucka má svoj hrobček na bratislavskom cintoríne v Ružinove. Dnes je na jej hrobe pamätník pre všetky týrané deti.

Príbeh Lucky

Stalo sa to uplynulú jeseň. V polovici septembra sa pred jedným z panelákov v hlavnom meste zhromaždili policajti, pohrebná služba a niekoľko zvedavcov. Z jedného z bytov vyniesli telíčko utýraného dievčatka. Toto je otrasný príbeh malej Lucie. VIAC TU.

Téme sa venuje reportér Rasťo Striško. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA/TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy