Zatiahnuté
13°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Takto zabránite dopravnej nehode
Zdielať na

Takto zabránite dopravnej nehode

BRATISLAVA / Dopravná nehoda sa môže stať aj keď dodržiavate rýchlosť, všetky predpisy a ste riadne pripútaný. Stačí, aby vám do cesty vbehla lesná zver. Takéto stretnutie s jeleňom alebo diviakom sa môže skončiť prinajlepšom pokrčenými plechmi a krivkajúcim zvieraťom. Môže to však byť aj podstatne horšie. Prípady úmrtí po takýchto zrážkach nie sú až také zriedkavé. Aj preto treba mať v najbližších dňoch oči na stopkách dvojnásobne.

Nebezpečné hmly

Dôvodom sú ranné hmly, ktoré budú situáciu vodičom komplikovať ešte viac. "Pozor na hmly a nízku oblačnosť si treba dávať hlavne v utorok, v stredu a vo štvrtok v ranných hodinách. Bude znížená viditeľnosť," upozorňuje meteorologička Najlepšieho počasia Miriam Jarošová.

Zlá viditeľnosť ráno a večer ešte k hmle aj poriadna tma, môžu spôsobiť, že zver zbadáte v poslednej sekunde. Šanca, že škaredej nehode predídete, napriek tomu existuje.

Príčiny nehôd

Základným problémom väčšiny vodičov je ten, že sa 100% nevenujú šoférovaniu. Esemskovanie, telefonovanie a hlava niekde v oblakoch vo chvíli, keď ledva vidíte na dva metre. Aj toto sú dôvody prečo autá skončia v priekope. "Najčastejšie sa snažia vodiči vyhnúť zrážke práve tým,  že strhnú volant. Pri jazde v hmle alebo lesnom úseku, treba mať ruky pevne na volante. Sústreďte sa a nerozptyľujte telefónom ani posádkou vo vozidle, " radí dopravný konzultant Maroš Palesch.

"Vodič, ktorý dodržiava dopravné predpisy, má výrazne nižšiu šancu stretnúť sa so zverou," hovorí riaditeľ Poľovníckeho zväzu Imrich Šuba. Dopravné značky a úseky kde by sa lesná zver mohla pohybovať preto nepodceňujte a hanba nie je ani to, že znížte rýchlosť aj keď tabuľa hovorí inak. Stihnete tak omnoho lepšie zareagovať. "Vodiči často ignorujú niektoré úseky, na ktorých pravidelne dochádza k zrážke so zverou," dodal Imrich Šuba.

Najčastejšie chyby

Podchody a nadchody pre zvieratá na niektorých kritických úsekoch vybudované nie sú a keď zver migruje, často musí prejsť cez cestu. Ročne tak vodiči zrazia vyše 11 tisíc kusov lesnej zveri. "Je to naozaj veľmi vysoké číslo a hodnota tejto zveri presahuje hodnotu 1,8 milióna eur ročne," upresnil Šuba.

Poľovníci a dlhoroční šoféri preto odporúčajú mať najmä v nepriaznivom počasí doslova oči na stopkách a sledovať nie len cestu a stredovú čiaru, ale aj to, čo sa deje popri nej. Ak pred srnkou či diviakom stihnete pribrzdiť, počkajte, často za ňou môžu ísť ďalšie."Toto je jedna z najčastejších chýb vodičov. Predpokladajú že zver auto vidí. Keď chce zver prejsť cez vozovku, tak prejde. Aj za cenu svojho života," dodal riaditeľ Poľovníckeho zväzu Imrich Šuba.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články

Najčítanejšie správy