Oblačno
25°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Umieračik už viac nezazvoní. Ukradli ho
Zdielať na

Umieračik už viac nezazvoní. Ukradli ho

VRBOVCE / Umieráčik dozvonil. Zvon, ktorý v obci Vrbovce v okrese Rimavská Sobota oznamoval, že niekto zomrel, ukradli zlodeji. Vo zvonici visel od roku 1927 aj s ďalším menším zvonom. Toho sa páchatelia nedotkli.

Zberné suroviny

Takmer 100 rokov vyprevádzal zvuk zvonu zosnulých na ich poslednej ceste. Tomu je už ale koniec. Zvon totiž ukradli zlodeji. "Používal sa najmä pri pohreboch, odprevádzal mŕtvych z našej dediny. Ostal tu len maličký zvon, ktorý veľmi nepočuť. Je to obrovská strata," hovorí evanjelický farár v Hrachove Ondrej Majling.

No práve zvon, ktorého sa zlodeji ani nedotkli, je z historického pohľadu vzácnejší, pochádza z roku 1745. Bol však oveľa menší a to bol zrejme dôvod, prečo zlodejov nezaujal. Dá sa teda predpokladať, že sa ho pokúsia speňažiť v zberných surovinách. "Ukradli ho zrejme kvôli kovu, zvonovina je vzácna. Z historického hľadiska nemal veľkú hodnotu," vysvetľuje miestny farár.

Ťažký zvon

Páchatelia kradli zrejme v noci a museli byť viacerí a aj fyzicky zdatný. Zvon, ktorý vyrobili v roku 1927, totiž vážil 131 kilogramov. "Som prekvapený, že ho zobrali tak nenápadne. Nikto si nič nevśimol," hovorí farár.

Krádež zvona z pietneho miesta odsúdili aj miestni obyvatelia, prípad vyšetruje polícia. Pre evanjelickú cirkev vznikla škoda viac ako 1 000 eur. "V súvislosti s touto udalosťou už bolo začaté trestné stíhanie pre zločin krádeže," uviedla hovorkyňa poície Petra Vašková.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti TWITTER a vyhrajte!

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy