Jasno
21°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Policajti kontrolovali cyklistov, jeden z nich nafúkal 1,23 promile
Zdielať na

Policajti kontrolovali cyklistov, jeden z nich nafúkal 1,23 promile

SPIŠSKÁ NOVÁ VES / V spišskonovoveskom regióne zomreli pod kolesami áut tento rok traja chodci. Posledný iba pred dvoma týždňami pri Jaklovciach. Spoločným menovateľov všetkých troch nehôd bola noc, tmavé oblečenie bez reflexných prvkov a pobyt na ceste. Aby si chodci nemysleli, že sa im všetko prepečie, nehodové úseky monitorovali dopraváci. Tým dal na konci akcie zabrať neposlušný cyklista.

Cyklisti a chodci priznali chybu

Predtým ako narazili na cyklistu sa venovali skupinke osadníkov. Tej vôbec nevadilo, že na tmavej ceste ich vodiči zbadajú na poslednú chvíľu.

Už pár minút po začiatku akcie na chodcov a cyklistov policajti rozdávali pokuty. Prví zastavení chodci ani poriadne nevedeli čo urobili zle, no nakoniec si chybu priznali. "Momentálne teraz, keď je tma, nevidia ma," hovorí Vojtech, ktorý porušil predpisy.

Veľa chodcov si to možno neuvedomuje, no v noci sú neoznačení postrachom pre vodičov mimo obcí. Stačí, že ich neskoro zaregistrujú a tragédia môže byť na svete. "Ja ich stále zbadám na poslednú chvíľu. Nedajbože, aby som ešte niektorého prešla a ja budem mať ťahačky kvôli niekomu? A pritom rýchlosť ja určite stále dodržujem," hovorí vodička Antónia.

Úplne neosvetlený bicykel

To isté platí aj pre cyklistov. Jeden ukážkový prípad našli dopraváci v Krompachoch. Muž síce s byciklom chcel prejsť len pár metrov, no na ceste musí byť videný aj v obci. "Ja som vlastne zobral od synovca bycikel," hovorí cyklista. A čo mu na ňom chýbalo? "Svetlo predné aj zadné a nejaké reflexnú prvky," dodal.

Dopravní policajti sa zamerali aj na úsek, kde sa prednedávnom stala dopravná nehoda. Vodič tu zrazil dvoch neosvetlených chodcov. Tentokrát nemali šťastie na chodcov, no naplno ich zamestnal cyklista.

1,23 promile

Ten išiel z jednej strany cesty na druhú. Hliadke sa pokúsil ujsť. Priznal, že pil no fúkať nechcel. Vraj na to nemá čas. "Otec dostal porážku. Tak musím ísť teraz. Tu máte, keď chcete. Idem, poďte so mnou," hovoril cyklista. Keď sa umúdril, nafúkal 1,23 promile.

Prezradil aj to, čo si pred cestou dal a ako je možné, že ide mimo obce bez reflexnej vesty. "Normálne som vypil. Malinovku, pivo sme vypili a dosť, nie? tak ako som sa mal dostať, pešo, cez priehradu?..." pýta sa podgurážený cyklista.

Dopraváci počas akcie zistili 7 priestupkov. Možno aj tie dopomôžu k tomu, aby bolo na cestách opäť o niečo bezpečnejšie.

Téme sa venuje reportér Matúš Gavlák. INFORMÁCIE ONLINE TU.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy