Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Peter môže za smrť kamarátov, pustili ho z väzenia
Zdielať na

Peter môže za smrť kamarátov, pustili ho z väzenia

HUMENNÉ / Presne do roka do dňa padol v stredu na Okresnom súde v Humennom padol verdikt v prípade tragickej nehody, ktorá sa stala v Ruskej Kajni. Zahynuli pri nej dvaja kamaráti vo veku 20 a 21 rokov. Prežil iba vodič, ktorý šoféroval pod vplyvom alkoholu. Dostal 7-ročný nepodmienečný trest, no je na slobode.

Peter sa cíti byť vinný

Šofér Peter sa priznal, že si pred jazdou vypil šesť pív. Práve alkohol za volantom bola v očiach súdu jediná priťažujúca okolnosť. Peter nafúkal 1,3 promile. Podľa znalca z odboru psychiatrie mal alkohol podstatný vplyv na zníženie jeho ovládacích schopností.

Dopravný odborník zase zdôraznil, že pod nehodu sa výrazne podpísala aj riskantná rýchlosť. "Cítim sa byť vinný za to, čo sa stalo a chcemi niesť zodpovednosť," hovorí obvinený Peter.

Už si nezašoféruje

Senát pri rozhodovaní prihliadal na to, že mladík doteraz trestaný nebol a že viedol slušný život. Za usmrtenie dvoch kamarátov mu hrozilo väzenie na 7 až 12 rokov.

Súd mu nakoniec vymeral nepodmienečný trest v trvaní 7 rokov a 3 mesiace. A to nie je všetko. "Súd ukladá obžalovanému trest zákazu činnosti viesť motorové vozidlá na doživotie," hovorí predseda senátu.

Rodičom nebohých chlapcov sa o rozsudku hovorilo ťažko. "Tu nejde o tých 7 alebo 12 rokov, lebo chlapcov to nevráti," hovorí matka nebohého Ľuboša.

Petra pustili, vypršala zákonná lehota

Rozsudok stále nie je právoplatný. Obžalovaný sa chce voči nemu odvolať na krajskom súde. Streda bola tak či onak dňom, kedy sa spoza mreží dostal na slobodu. Od nehody totiž uplynul presne tok a o 11-tej dopoludnia vypršala zákonná lehota, dokedy ho mohli držať v ústave na výkon väzby.

Po prepustení sa Peter zvítal s otcom a jeho priateľkou. Na slovo však bol skúpy. "Nevyjadrujem sa k tomu," povedal.

Rodičom nebohých chlapcov síce poslal list, v ktorom všetko oľutoval, no pozostalí boli z jeho reakcie sklamaní. Písal aj o tom, že ho poznačila smrť matky a možno práve preto nerozmýšľal nad tým, čo robí. "V tom liste nie je štipka ľútosti," hovorí mama nebohého Ľuboša. "Potom som ho ani nedočítal, lebo ja si myslím, že to ani nebola pravda," hovorí otec nebohého Matúša.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti TWITTER a vyhrajte!

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy