Oblačno
21°
Bratislava
Servác
13.5.2024
Bezpečnosté kamery v kurze zlodejov. Predať sa však nedajú
Zdielať na

Bezpečnosté kamery v kurze zlodejov. Predať sa však nedajú

LUČENEC / bezpečnostné kamery sú v Lučenci momentálne mimoriadne v kurze. Záujem o ne majú hlavne zlodeji. Tých neodrádza ani fakt, že sú nainštalované veľmi vysoko a ani to, že v niektorých prípadoch kamera zachytáva ich tváre.

Páchateľ používa hrubú silu

Za posledné tri dni zmizli v Lučenci tri bezpečnostné kamery. Polícia však takýchto prípadov eviduje viac, takmer 15. Otázkou však zostáva, s akým cieľom ich zlodeji kradnú.

V niektorých prípadoch trvá demontáž len niekoľko sekúnd a páchateľ používa hrubú silu. "Nohou tam kopal do toho, skúšal všelijakým spôsobom. Takže tak odtrhol surovým spôsobom, aby to mal čím skôr za sebou," hovorí František Kováč, starosta Panických Draviec.

Kamera sa znehodnocuje

No a práve  takýmto neodborným spôsobom sa kamera znehodnocuje. "Pokiaľ takto demontujeme kameru, tak kamera sa nedá znova použiť a vo väčšine prípadov je prakticky nefunkčná," hovorí Miro Oravec, odborný technik.

Myslí si to aj domový dôverník jedného z panelákov na lučeneckom sídlisku. Aj okolie ich vchodu monitorovala kamera, ktorú si tam dali nainštalovať z bezpečnostných dôvodov. Taktiež ju ukradli. "To sa nedá len tak predať, to im je nanič," hovorí domový dôverník.

Kamera nasnímala krádež kamery...

Kamery zmizli aj z dvoch stredných škôl, z budovy Národnej banky Slovenska, z obchodného domu, autoumyvárne, či z obecného úradu. Šokujúce je, že pre tú si prišiel zlodej za bieleho dňa. "Bolo to v nedeľu, 13 hodín 13 minút teda cez deň sa to stalo. Dosť ma to prekvapilo," dodáva starosta Panických Draviec.

No a druhá kamera snímala celý priebeh krádeže. Vidieť ako sa zlodej šplhá po odkvapovej rúre do výšky takmer 5-tich metrov, niekoľko sekúnd sa snaží silou vytrhnúť kameru a potom odkráča preč bez toho, aby ho niekto vyrušil. Polícia nevylúčila ani to, že ide o jednu skupinu páchateľov. Ak ste niektorého na záberoch spoznali, dajte to vedieť na čísle 158.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články