Jasno
14°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Ministerstvo súdu: Pri drogovom barónovi Sadikim zavádzate!
Zdielať na

Ministerstvo súdu: Pri drogovom barónovi Sadikim zavádzate!

BRATISLAVA, PREŠOV / Hádka ako hrom! Krajský súd v Prešove zrušil rozsudok pre Bakiho Sadikiho. Ten dostal za drogy 22 rokov. Tvrdil, že tak musel urobiť, pretože o to požiadalo Kosovo. A to s tým, že odsúdený má právo na nový proces. Ministerstvo spravodlivosti ale nesúhlasí.

Niekto nehovorí pravdu

Rezort vyhlásil, že kosovské justičné orgány si pri vydávaní Albánca Sadikiho neuplatnili výhradu práva na nový proces. "Nie je pravda, že dožiadaná strana vydala odsúdeného s výhradou práva na nový proces," uvádza hovorkyňa Jana Zlatohlávková. O takejto výhrade kosovských orgánov pri vydávaní Sadikiho hovoril v piatok Hovorca Krajského súdu v Prešove Michal Drimák, keď vysvetľoval, prečo bol zrušený pôvodný  rozsudok.

"Takáto ani žiadna podobná záruka kosovskej strane nikdy nebola poskytnutá. Kosovská strana bola v tejto súvislosti iba informovaná o tom, že podľa príslušného zákona má osoba možnosť žiadať obnovenie procesu, teda nie, že na nový proces má automaticky právo," tvrdí ministerstvo. Kosovská strana podľa rezortu spravodlivosti povolila vydanie Sadikiho pri splnení troch podmienok. A to pri dodržaní zásady špeciality, ďalej záruky, že osobe nebude uložený vyšší trest ako ten, čo je predmetom konania a tiež pri výhrade, podľa ktorej osoba nemôže byť vydaná do tretej krajiny bez súhlasu kosovskej strany.

Okrem toho rezort posudzuje jednotlivé možnosti ďalšieho právneho postupu v tejto veci. "O podrobnostiach bude možné informovať najskôr po podrobnom oboznámení sa s právoplatným uznesením súdu. V súčasnosti minister spravodlivosti Tomáš Borec považuje za podstatné to, že osoba bola vzatá do väzby," uviedol rezort s tým, že uznesenie Krajského súdu v Prešove doposiaľ nebolo písomne vyhotovené a doručené, preto nie je k nemu možné zo strany ministerstva zaujať definitívne stanovisko.

Muž, čo mal telefonovať s Harabinom

Na dnešné vyjadrenie ministerstva spravodlivosti reagoval hovorca Krajského súdu v Prešove Michal Drimák tým, že krajský súd svoj právny názor k tejto veci vyjadril v rozhodnutí. "Po doručení tohto rozhodnutia procesným stranám bude následne toto rozhodnutie publikované na internete," povedal Drimák.

Okresný súd v Prešove odsúdil v septembri 2011 Bakiho Sadikiho na 22 rokov väzenia. Súd sa konal v jeho neprítomnosti, keďže obžalovaný sa v tom čase skrýval. Podľa obžaloby spolu s komplicmi v rokoch 2007 až 2008 zabezpečoval dovoz a ďalšiu distribúciu drog z Turecka. Minimálne šesťkrát prišla na Slovensko zásielka drog, ktoré boli ukryté v letnej obuvi. V minulosti unikol na verejnosť jeho dôverný telefonický rozhovor, na ktorom sa mal rozprávať so súčasným šéfom Najvyššieho súdu Štefanom Harabinom.

Téme sa venuje reportér David Mimra. INFORMÁCIE ONLINE TU. 

Téme sa venuje reportér Pavol Janič. INFORMÁCIE ONLINE TU.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy