Zatiahnuté
15°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Potopená jachta. Hrozila ekologická katastrofa
Zdielať na

Potopená jachta. Hrozila ekologická katastrofa

GALANTA / Pri Galante sa v utorok popoludní potopila loď. Výletná jachta skončila na dne priehrady. Niekoľkotonový kolos vyťahovali hasiči s ťažkou technikou. Jachta kotvila približne desiatky metrov od prístavu.

Silný vietor spôsobil, že sa odtrhla a plávala po hladine. "Pri veľkom vetre, ktorý dnes máme zhruba 12 metrov za sekundu sa odtrhla od kotvy," hovorí správca prístavu Ondrej Danko.

Loď narážala na skaly

Loď sa dostala až ku brehu a tam narážala na skaly. Napokon sa začala potápať. Údajne to trvalo zhruba 20 minút a skončila na dne. Kedže sa potápala postupne bolo jasné, že ak by v nej niekto bol,  stihol by ujsť.

Vo vode ju takmer ani nebolo vidieť. Plávala pri nej ale anglická vlajka. "Buď to je anglické plavidlo, to je možné alebo to je recesia," dodáva správca prístavu.

Z vody sa snažili zhruba 2-tonový kolos dostať z vody hasiči. Na mieste sa nachádzali aj potápači. Tí na loď upevňovali špeciálne laná a potom ju pomocou ťažkej techniky vyťahovali von.

Záchrannú akciu komplikovali silné vlny a zlý terén

Záchrannú akciu sťažovali silné vlny a ťažko dostupný terén. Na mieste hrozila aj ekologická havária. Do vody totiž mohli vytiecť prevádzkové kvapaliny. "To znamená, že nafty a z ostatných produktov veci, ktoré sú potrebné na chod motoru tohto plavidla," uviedol riaditeľ HaZZ Galanta Zoltán Tanczos.

Po zhruba 2 hodinách dostali loď na breh. Podľa našich informácií patrí mužovi z okolia Žiaru nad Hronom. Ten údajne nevie ako sa to mohlo stať.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy