Zatiahnuté, dažďové prehánky
19°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Podnikateľ Salmanov chce ísť na slobodu. Obrátil sa na Ústavný súd
Zdielať na

Podnikateľ Salmanov chce ísť na slobodu. Obrátil sa na Ústavný súd

BRATISLAVA / Salmanovci sa nevzdávajú. Zrejme ich nezaskočilo ani ďalšie obvinenie zo závažnej korupcie, ktoré sa prevalilo pred pár dňami. Podplácať údajne mali sudcov, policajtov aj prokurátora. Napriek všetkému chcú ísť na slobodu. Dokonca to riešia aj cez ústavný súd.

Na ústavný súd podal Sergej Salmanov sťažnosť pre protiprávnu väzbu. Jeho advokát sa k tomu odmietol vyjadriť. Môže sa tak stať, že pôjde podobne ako dvaja údajní členovia gangu Piťovcov na slobodu. Tým dal ústavný súd za pravdu.

"Ústavnému súd Slovenskej republiky bola 19. júla tohto roku doručená sťažnosť inžiniera Sergeja S. Táto sťažnosť bola 3. júla pridelená sudcovi spravodajcovi," uviedla hovorkyňa ústavného súdu Anna Pančurová.

Ústavný súd bude skúmať nielen dôvody väzby

"Ústavný súd bude skúmať nielen dôvody väzby, ale aj to, či boli dodržané všetky ustanovenia trestného poriadku súvisiace s väzbou," tvrdí Lucia Kurilovská, expertka na trestné právo PF UK. O slobodu sa Salmanov st. snaží aj inou cestou. Oficiálne požiadal o prepustenie. To mu ale prokuratúra okamžite odmietla.

Špecializovaný trestný súd si ale dáva načas. Termín totiž vytýčil až o takmer 3 týždne od doručenia žiadosti. Argumentuje tým, že k sudcovi sa žiadosť dostala až 16. augusta. "Termín vypočutia a následného rozhodnutia sudca určil na 3. septembra a pričom ide o štandardnú lehotu," uviedla hovorkyňa Špecializovaného trestného súdu katarína Kudjaková.

Podľa expertky na trestné právo väzobné veci treba riešiť okamžite. "Už samotné základy trestného konania hovoria o tom, že všetky väzobné veci sa majú vybavovať prednostne, čiže bez akýchkoľvek prieťahov bez čakania," dodáva Kurilovská.

Obvinení sú otec a syn

Okrem toho pri takýchto trestných činoch je väzba viac ako obvyklá najmä pre ovplyvňovanie svedkov. Preto je zrejme nízka šanca, že sa Sergej Salmanov na slobodu reálne dostane.

Obvineniu z korupcie čelí aj Sergejov syn Alex. Starší Salmanov má mať na rováši aj podvod. Od štátu chcel podľa prokuratúry vylákať 75 miliónov eur, za čo mu hrozí až 15 ročné väzenie. Ďalším trestom môže byť prepadnutie jeho majetku v prospech štátu.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy