Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Slovenky ako sexuálne otrokyne. Týka sa to aj mužov
Zdielať na

Slovenky ako sexuálne otrokyne. Týka sa to aj mužov

BRATISLAVA / Prípad 20-ročnej ženy, ktorú mali pred rokom uniesť zo zábavy na východe Slovenska a predať do Veľkej Británie, nemusí byť zďaleka jediný. Ženu mali obchodníci s ľuďmi prinútiť k sobášu a následne z nej vraj urobili sexuálnu otrokyňu. Podobný osud ročne postihne desiatky Sloveniek aj Slovákov.

Mnohí Slováci teraz cestujú do zahraničia

Na pozore by mali byť Slováci a Slovenky majú v letných mesiacoch. Mnohí totiž zvyknú vycestovať kvôli práci do zahraničia. Odborníci varujú nereagovať na podozrivo štedré ponuky a tiež si dobre preveriť agentúru, ktorá prácu sprostredkúva.

Pred odchodom z domova sa treba s blízkymi dohodnúť na spôsobe kontaktovania. Napriek tomu sa nájdu prípady, keď našinci naletia.

"Podľa našich skúseností zhruba polovica ľudí, o ktorých sa my dozvieme, je obchodovaná za sexuálnym účelom a zhruba polovica na nútené práce," hovorí vedúca úradu IOM na Slovensku Zuzana Vatráľová. 

Podľa odhadov Medzinárodnej organizácie pre migráciu sa Slovákov ročne týka asi 20 prípadov sexuálneho vykorisťovania. V skutočnosti to však môže byť oveľa viac, pretože ide o takmer neviditeľný typ kriminality. A nie každý s podobným zážitkom dokáže po šťastnom návrate domov o tom rozprávať.

Ohrozené pritom nie sú iba mladé dievčatá, ako si verejnosť často myslí. "Pokiaľ ide o sexuálny účel, ide prevažne o ženy, ale stretli sme sa už aj s prípadmi mužov, ktorí boli zneužití na prostitúciu," dodáva Vatráľová. 

Najviac ohrozené sú 23-ročné ženy

Z údajov ministerstva vnútra vyplýva, že Slovensko je stále skôr krajinou pôvodu obetí obchodovania s ľuďmi. Aj tu sa však nájdu prípady obchodovania s ľuďmi a majú vzrastajúcu tendenciu. Ich objasnenosť ale nepatrí medzi trofeje policajného zboru. Takisto však platí, že štatistiky zachytávajú iba zlomok tejto trestnej činnosti.

Podľa minuloročných čísiel sú najviac ohrozené dievčatá vo veku 23 rokov, slobodné bez záväzkov, so základným vzdelaním a zo slabých sociálnych pomerov, pochádzajúce z Košického kraja.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA/ilustračná

Súvisiace články

Najčítanejšie správy