Jasno
15°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Cisterna skončila v priekope. Vyťahovanie trvalo 12 hodín
Zdielať na

Cisterna skončila v priekope. Vyťahovanie trvalo 12 hodín

TURŇA NAD BODVOU / Cisternu, v ktorej bolo 21 tisíc litrov chemickej zmesi, ktorá v utorok havarovala pri obci Turňa nad Bodvou, sa podarilo z priekopy vytiahnuť až po vyše 12-tich hodinách. Hasiči museli najskôr tekutinu z nákladiaka prečerpať.

Odčerpávanie látky trvalo 10 hodín

Prácu hasičom komplikovalo krupobitie, silný dážď a nárazový vietor. "Odčerpávanie látky trvalo od 10 rána do 8 večera," uviedol veliteľ zásahu HaZZ Košice Ján Čundák.

Sudy a tisíc litrové barely museli následne pomocou hydraulického ramena naložiť na nákladné auto. "Cisterna sa musela komplet odčerpať, aby ju vedeli zdvihnúť na žeriave," opisuje situáciu Čundák.

15-tonový kolos museli prísť z priekopy vytiahnuť dve špeciálne upravené vozidlá a žeriav. Cisternu však najskôr museli ukotviť. Mohutný žeriav tak mohol cisternu nadvihnúť, aby ju následne jeden zo špeciálov pretáčal. "My  sme reťazami pomáhali pretočiť to na kolesá," uviedol Pavol Tóth z asistenčnej služby.

Cisterna bola neustále nad zemou a to aj pre jej jednoduchšie vytiahnutie z priekopy. "Vyťahovanie bolo trošku zdĺhavé, ako sme predpokladali nakoľko to nešlo veľmi dobre pretočiť," dodáva Tóth.

Cisterna opäť na kolesách po 12-ich hodinách

Vyťahovanie trvalo viac ako 2 hodiny, počas ktorých bol hlavný ťah v smere z Rožňavy do Košíc úplne uzavretý. Obchádzať cez okolité obce mohli len osobné autá. Až po dvanástich hodinách stála cisterna opäť na kolesách. Asistenčná služba ju následne previezla do Košíc, kde si pre ňu má prísť majiteľ z Ukrajiny.

Je 12 hodín od času nehody a cisterna opäť stojí na kolesách. Asistenčná služba ju teraz prevezie do Košíc kde si už pre ňu príde majiteľ z Ukrajiny. 58-ročný vodič, ktorý nehodu spôsobil už čelí obvineniu a noc strávil v policajnej cele. "V prípade dokázania viny mu hrozí trest odňatia slobody až na 6 mesiacov. Danú vec polícia realizuje v super rýchlom konaní," uviedla hovorkyňa košických policajtov Jana Mesárová.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy