Jasno
13°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Sprenevera v obci. Exstarosta Ruskej Poruby si užíva v Karibiku
Zdielať na

Sprenevera v obci. Exstarosta Ruskej Poruby si užíva v Karibiku

RUSKÁ PORUBA / Kým si bývalý starosta Ruskej Poruby údajne užíva v Karibiku, ľudí vypočúva polícia. Šéf samosprávy totiž z obecných účtov vraj vyberal také sumy, že obec takmer skrachovala. Po dedine sa šepká, že prepadol hracím automatom. Asi najviac peňazí mal bývalý starosta zobrať miestnej základnej škole.

Podľa dostupných informácií, 13 000 €, ktoré boli určené pre základnú školu v Ruskej Potrube, vraj z účtu jednoducho zmizli. "To boli školské peniaze, ktoré chýbali a bolo treba ich posunúť na školský účet," hovorí starosta Ruskej Poruby Demeter Ferko. 

Účty obce zablokoval exekútor

Bývalý šéf samosprávy síce peniaze potom vrátil, no to nič nezmenilo na fakte, že obec bola na pokraji krachu a účty zablokoval exekútor. To už na nich ale veľa peňazí nezostalo. "Obvinený muž uskutočnil odbery z obecných účtov, pričom peniaze nevložil do pokladne obce," uviedla hovorkyňa prešovských policajtov Jana Migaľová.

"Čo uznal za vhodné, uhradil, čo nie, odložil. No a toto sa tam kopilo v jeho šuflíku, kopilo," hovorí Božena, bývalá pracovníčka Obecného úradu Ruská Poruba. Ľudia sa na kameru báli hovoriť o tom, že exstarosta vraj našiel záľubu v hracích automatoch. Zašlo to až tak ďaleko, že mal falšovať podpis zamestnankyne úradu. "V deviatich prípadoch boli uskutočnené výbery bez vedomia zamestnankyne, a to aj napriek tomu, že jej podpis na šekoch figuroval," dodáva Migaľová.

Starosta si má užívať v Karibiku

Doklady o tom, na čo peniaze použil, však účtovníčke neukázal. "Nemám ho, zajtra ti donesiem, stratil sa, neprišiel z banky," opisuje výhovorky bývalého starostu Božena. Tá sa síce snažila starostovi dohovoriť, je jej snaha bola zbytočná. "Nedalo sa. Ja mám hmotnú zodpovednosť, ja som tu starosta, toto budeš robiť, čo ja uznám za vhodné. On zavaril, on zdúchol a my beháme po polícii," dodáva Božena

No bývalý šéf samosprávy trápenie ľudí nevidí. Momentálne je vraj v Karibiku. "Nakoľko som dlhodobo pracovne v zahraničí a nemám bližšie informácie, nebudem sa v tejto chvíli k téme vyjadrovať," uviedol bývalý starosta obce Miroslav L. Bývalému starostovi hrozí až 12-ročné väzenie. Čelí obvineniu zo sprenevery, subvenčného podvodu a zo zneužitia právomoci verejného činiteľa.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

Peniaze_eurá_bankovky_mince

isifa.com

Súvisiace články

Najčítanejšie správy