Jasno
11°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
Lietali sme zo strany na stranu, opisuje svedok havárie
Zdielať na

Lietali sme zo strany na stranu, opisuje svedok havárie

BUKUREŠŤ, BUDAPEŠŤ / V pondelok okolo ôsmej ráno havaroval 3 kilometre od maďarsko-rumunských hraníc pri obci Lešnic autobus so slovenskými turistami, ktorí sa práve vracali z dovolenky. Vodič sa len snažil vyhnúť psovi na ceste. Aspoň podľa hovorkyne cestovnej kancelárie. Cestujúci majú iný názor... Dvaja ľudia sa zranili.

Podľa cestujúceho išlo o mikrospánok vodiča

Autobus sa vracal z Bulharska na Slovensko, mieril do Banskej Bystrice, Nitry a do Zvolena. Nehoda sa stala približne o 8-mej hodine ráno v rumusnkej obci Lešnic, približne 3 kilometre od maďarských hraníc. "Najpravdepodobnejšie išlo o mikrospánok vodiča, tá cesta bola celkom rovná a nedostal sa autobus do kontaktu so žiadnym autom," povedal Tomáš, jeden z cestujúcich s ktorým sa podarilo spojiť reportérke Silvii Bartoňovej.

Autobus narazil do schodov pred jedným z domov, autobus tam náraz nadhodil. Potom lietal zo strany na stranu, nakoniec autobus spolu s cestujúcimi skončil na lúke za domami a prevrátil sa do strany. "Dvaja ľudia boli prevezení do nemocnice, jedna pani mala nejaké odreniny, bola obúchaná z nehody. Pán mal podozrenie na zranenie chrbtice, toho si tam plánujú nechať nejaké 2-3 dni," dodal cestujúci. Teraz sa čaká kým k nemu príde chirurg, ktorý zhodnotí jeho stav.

Autobus zachránilo pred prevrátením zábradlie

Posádku autobusu tvorilo len 20 občanov slovenskej republiky a traja vodiči. Každý cestujúci sedel na jednom dvojsedadle. "Nakoľko sme narazili do nejakého mosta so železným zábradlím a tam sme sa zachytili. To autobusu zabránilo prevrátiť sa úplne nabok alebo možno aj na strechu," pokračuje cestujúci Tomáš. Hneď prišli obyvatelia obce a pomáhali pomocou palíc aby sa autobus neprevrátil na bok alebo na strechu. Záchranári veľmi rýchlo zakročili, boli tam do pár minút.

Previezli nás potom do kempu, a tu nám poskytli stravu a pitie. Podľa tých prvých správ by mal prísť po nás do 3 hodín. V autobuse bolo jedno dieťa, ktoré je v poriadku. "Väčšina cestujúcich počas nárazu spala tak sme po náraze lietali autobusom, snažili sme sa držať čoho sa dalo. Autobus sa prevrátil a snažili sme sa dostať von čo najskôr. Našťastie sa okná nerozbili. Pri dverách bol väčší priestor a tadiaľ sme sa dostali von z autobusu," opísal moment nárazu Peter. Z Bulharska autobus vyrážal včera o 18.30 bulharského času. Nehoda sa stala pred 8-mou hodinou slovenského času.

Podľa CK nehodu spôsobil pes

Názor cestujúcich sa s oficiálnym vyjadrením cestovnej kancelárie však nezhodujú. Podľa nej nehodu spôsobil pes. "Autobus s našimi turistami sa vracal s dovolenkovej destinácie  Buhlharsko. Približne pred 9tou hodinou Rumunského času, sa pri meste Deva vbehol do cesty pes a vodič v snahe sa vyhnúť psovi zišiel z cesty," povedala Mária Csoková z CK GlobTour.

"Jednu osobu po ošetrení hneď prepustili, druhá osoba ostáva v nemocnici približne 4 až 5 dní. Všetci ostatní sú v poriadku a zabezpečili sme pre nich náhradný autobus, ktorý ich dovezie na Slovensko," dodala Csoková.

Šofér jazdil ako blázon

Na ich nehodu upozornili televíziu JOJ viacerí diváci. Incident potvrdila už aj cestovná kancelária. "Mali sme dvoch vodičov, obaja mali nad 70 rokov," povedal nám jeden z cestujúcich. Ďalší mal v autobuse sestru. "Šofér jazdil ako blázon, všetkým predbiehal," tvrdí. 

Dvaja cestujúci sú zranení

"S cestujúcimi z autobusu, ktorí sa momentálne nachádzajú na území Rumunska som práve dotelefonoval. Okrem jedného muža a ženy ktorí sú momentálne v jeden z rumunských nemocníc pod dohľadom lekárov, sú všetci v poriadku," komentoval reportér Rasťo Striško.

Zatiaľ sa účastníci zhodujú v jednom - autobus šoférovali dvaja dôchodcovia, ktorí mali viac ako 70 rokov. Od samého začiatku cesty z Bulharska smerom na Slovensko, nemali vodiči autobus pod kontrolou. Cestujúci sú momentálne v provizórnom ubytovacom zariadení - v detskom kempe," dodáva Striško.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy