Jasno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Csatáryho obvinili zo zločinov z čias druhej svetovej vojny
Zdielať na

Csatáryho obvinili zo zločinov z čias druhej svetovej vojny

BUDAPEŠŤ / Ladislav Csatáry, nacista obvinený z vojnových zločinov, by sa mal 19. júla postaviť pred košický súd. V utorok o tom informovala hovorkyňa košických súdov Marcela Gálová.

Gálová uviedla, že 20. marca Krajský súd v Košiciach vyzval odsúdeného Ladislava Csatáryho, ktorý žije v Budapešti, aby v lehote 30 dní oznámil, či si zvolí obhajcu.

„Keďže odsúdený si obhajcu nezvolil, ustanovil mu ho súd a určil termín verejného zasadnutia na 19. júla. Na verejnom zasadnutí súd rozhodne o spôsobe výkonu trestu, teda o zaradení odsúdeného do ústavu na výkon trestu odňatia slobody na doživotie,“ uviedla Gálová.

"Je obžalovaný z nezákonných popráv a mučenia ľudí, ktorých sa dopustil čiastočne ako páchateľ a čiastočne ako spolupáchateľ," spresnila hovorkyňa úradu budapeštianskeho hlavného prokurátora Bettina Bagolyová. Ako dodala, Csatáryho prípad sa dostane pred súd v priebehu nasledujúcich troch mesiacov.

Po vojne ušiel do Kanady

Csatáry podľa Centra Simona Wiesenthala (SWC) zohral kľúčovú úlohu pri deportácii 300 ľudí z Košíc na Ukrajinu, kde z nich takmer väčšinu v lete 1941 v meste Kamenec Podolský povraždili, a čelí aj obvineniu z pomáhania pri organizovaní deportácií približne 15.700 Židov do vyhladzovacieho tábora v Osvienčime v roku 1944.

Csatáry bol v tom čase ako vysoký policajný funkcionár a úradník maďarskej okupačnej správy v Košiciach veliteľom zberného tábora. Po vojne ušiel do Kanady, ktorá ho zbavila kanadského občianstva až v roku 1997.

Téme sa venuje reportér Dárius Haraksin. INFORMÁCIE ONLINE TU.

Csatáry_Lázsló_nacista

sita

Súvisiace články

Najčítanejšie správy