Jasno
11°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
ZÁZNAM. Američana podozrivého z vrážd v Brne zadržali
Zdielať na

ZÁZNAM. Američana podozrivého z vrážd v Brne zadržali

BRNO/WASHINGTON / Polícia zadržala vo štvrtok na letisku vo Washingtone 20-ročného Američana Kevina Dahlrgreena, ktorý je v ČR obvinený z vraždy 4-člennej rodiny. v Brne. Novinárom to v piatok oznámil juhomoravský policajný riaditeľ Leos Tržil.

Nikdy som nič podobné nevidel

Motív činu nie je známy. Kriminalisti v súvislosti s prípadom hovoria o mimoriadnej brutalite páchateľa. Američan podľa hovorkyne ministerstva spravodlivosti Štěpánky Čechovej skončil po svojom zatknutí v predbežnej väzbe, kde bude po dobu vydávacieho príkazu.

Do dvoch mesiacoch musí ministerstvo doručiť do USA žiadosť o Dahlgrenovo vydanie do ČR, kde mu hrozí podľa Tržila až doživotný trest.

"Motív nepoznáme. Je to pre mňa ťažko pochopiteľný motív. Nikdy som nič podobného nevidel,"
povedal k štvornásobnej vražde skúsený kriminalista Antonín Hrdlička, ktorý sa kauzou zapodieva.

Vynechal strelnú zbraň

Obeťami vraždy sa stali zjavne v noci zo stredy na štvrtok manželia a ich dvaja takmer dospelí synovia. Odohrala sa v ich rodinnom dome v Zatloukalově ulici v Brne-Ivanovicích. Dahlgren bol ich vzdialený príbuzný. Do Brna prišiel začiatkom mája. K činu podľa Hrdličku použil rôzne zbrane, vynechal ale strelnú zbraň.

Svedkovia hovoria o tom, že Američan usmrtil blízkych, u ktorých asi dva týždne býval, nožom. Potom vraj ich telá odniesol do garáže, zabalil do textilií a všetko zapálil. Polícia sa ale zatiaľ k tomu nevyjadrila. Mladík potom odišiel na letisko do Viedne. Nevie sa však, či taxíkom, vlakom alebo autobusom. Z rakúskeho hlavného mesta potom odletel do Washingtonu.

V dobe, kedy už sedel v lietadle a pripájal sa na sociálne siete, kriminalisti zistili, kde sa nachádza. Informácie ale nezverejnili, aby ho nevarovali. Kontaktovali americkú políciu i posádku lietadla. Američan bol obvinený v ČR za štvornásobnú vraždu a ihneď bol vydaný medzinárodný zatykač.

Jedna z najväčších káuz v ČR

"Žiadosť o predbežnú väzbu Ministerstvo spravodlivosti Českej republiky podalo na základe medzinárodného zatýkacieho rozkazu a žiadosti o zaistenie predbežnej väzby menovaného, ktoré obdržalo od Mestského súdu v Brne dňa 23. 5. 2013 v popoludňajších hodinách," informovala hovorkyňa ministerstva spravodlivosti Čechová.

Teraz má podľa nej úrad dva mesiace na vypracovanie a doručenie materiálov žiadosti o Dahlgrenovo vydanie. Polícia bude teraz pátrať nielen po motíve činu, ale bude sa zaoberať i psychickým stavom páchateľa. Kauza je jednou z najväčších vrážd, ktoré sa na juhu Moravy za uplynulých 20 rokov stali. Dvaja zo zavraždených pôsobili v hudobnom telese Ukulele orchestra. Zavraždená žena bola manželkou jedného z nich, matka oboch usmrtených mladíkov a učiteľkou základnej školy.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy