Polojasno
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Toto sú príbehy, ktoré končia smrťou...
Zdielať na

Toto sú príbehy, ktoré končia smrťou...

BRATISLAVA / Týranie detí je téma, o ktorej sa dnes veľa hovorí, ale podobné veci sa diali aj v minulosti. Aktuálne je najznámejším a zároveň ešte nedoriešeným, prípad Lucky Hrotákovej. Bývalý vyšetrovateľ Peter Vačok si však spomína aj na dva iné prípady, pri ktorých zomreli nevinné deti. V minulosti sa takéto prípady klasifikovali ako trestný čin vraždy.

Jeden z prípadov sa odohral v Malackách. "... bolo tam podozrenie toho otca, že nie je biologickým otcom, lebo bol vo výkone trestu," hovorí bývalý vyšetrovateľ Peter Vačok. A podľa toho sa k malému dievčatku aj správal. Tyrania skončila jej smrťou.

Druhý prípad bol ešte závažnejší. Aktérom bol opäť muž - otec. Tentokrát zlyhal pri výchove troch synov. "To vtedy znalci uzavreli ako syndróm stredného dieťaťa, kde otec vytváral podmienky, aby trestal jedného z týchto synov. A poukazoval na tie tresty a takto sa snažil vychovávať toho najmladšieho, najstaršieho," opisuje prípad Vačok.

Jeden z trestov, ktorý otec pre neho mal, bolo sprchovanie v studenej vode. "A nechanie vo vani a chlapček zomrel na podchladenie," dodáva Vačok.

Syndróm stredného dieťaťa

Syndróm stredného dieťaťa podľa odborníka je to, že rodič si vyberie z detí to najslabšie. "Najnovšia psychológia prináša tzv. Can syndróm. Hovorí o tom, že existuje určitá skupina ľudí, rodičov, otčimov a tí fyzicky, psychicky týrajú deti," uviedol psychológ Karol Kleinmann. 

A prečo to matky nezastavia? Prvotným dôvodom je ich strach, v mnohých prípadoch s tým ale ticho súhlasia podobne ako Alexandra Hrotáková v prípade Lucky. "Je na to tiež termín dvojité bláznovstvo, že vlastne sa to prenáša s jednej osoby na druhú," dodáva Kleinmann.

Psychológ: Väčšinou sú to ťažkí psychopati

Bývalý vyšetrovateľ v minulosti zažil aj taký prípad, že detskú obeť si rodičia skrývali pri sebe. Hlavným cieľom takéhoto konania je podľa neho znížiť riziko odhalenia. "Manipulácia s telom, to sú vždy komplikácie. Sú tam svedkovia," hovorí bývalý vyšetrovateľ.

V porovnaní s minulosťou podľa kriminalistu došlo aj k zmenám v trestoch za takéto skutky. Sú prísnejšie. Páchatelia sú ale rovnakí a u mnohých je často spoločným znakom, že nemajú rodičovský pud. Teda sa nevedia o deti postarať. "Väčšinou sú to ťažkí psychopati.a či už ide o paranoidnú alebo schyzoidnú poruchu, zaleží ako sa tá porucha vyvíja," dodáva Kleinmann.

Všetko o hokejových MS na jednom mieste. Čítajte TU.

Chlapček_chlapec_pád_okno_upršané počasie_smutný výraz

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články

Najčítanejšie správy