Jasno
21°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Deti z osady sa ohňa neboja. Hasičom komplikujú prácu
Zdielať na

Deti z osady sa ohňa neboja. Hasičom komplikujú prácu

PODSKALKA / Deti z osady Podskalka v Humennom majú aktuálne najväčšiu radosť z plameňov, ktoré zachvátili okolie. Hasičom vraj poriadne komplikujú prácu! Rodičia si však z toho ťažkú hlavu nerobia.

Deti majú z toho radosť

Kým väčšinou majú ľudia pred plameňmi rešpekt a možno aj strach, v osade Podskalka je to skôr atrakcia. "Deti majú z toho radosť," vraví jeden z osadníkov.

Potešenie to však ale vôbec nie je pre zasahujúcich hasičov. Tí predsa majú čo robiť so samotnou likvidáciou požiaru. "Pobehujúce malé deti na požiarisku sú veľkou nepríjemnosťou pre veliteľa a zároveň tieto deti ohrozujú aj svoje zdravie," vraví hovorca KR HaZZ Prešov Peter Kovalik.

Zodpovednosť nesú rodičia

Veliteľ zásahu preto môže pohyb osôb na požiarisku zakázať, no rozradosteným deťom sa v tom dá zabrániť iba ťažko. A práve tu by mala byť zodpovednosť zákonných zástupcov. Tí však vedia svoje.

"Ak dôjde k akémukoľvek konaniu, ktoré môže dieťa ohroziť, alebo ktoré svedčí o zanedbávaní starostlivosti o maloleté dieťa, každý môže takúto skutočnosť oznámil úradu práce," hovorí hovorkyňa ÚPSVaR v Humennom Miroslava Hiľovská.

Po prijatí takéhoto oznámenia sa ním príslušný úrad práce okamžite začne zaoberať a v rámci sociálno-právnej ochrany detí urobí všetky potrebné opatrenia.

To už ale bude dávno po požiari. V hraničných situáciách môže preto veliteľ zásahu požiadať o súčinnosť ďalšiu záchrannú zložku, teda políciu. Faktom však zostáva, že deti pomáhajú nielen hasiť, ale o plamene sa často postarajú sami.

Všetko o hokejových MS na jednom mieste. Čítajte TU.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy