Oblačno
14°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
V podkroví našli granát z druhej svetovej vojny!
Zdielať na

V podkroví našli granát z druhej svetovej vojny!

ŠTEFANSKÁ HUTA / Robotníci, ktorí pracovali na rekonštrukcii starého domu na Spiši, objavili v podkroví funkčný granát! Mali skutočne obrovské šťastie, že munícia nevybuchla. Len niekoľko centimetrov od nej rezali drevený krov.

Poistka granátu bola odistená

Pri rekonštrukcii strechy našli majitelia domu podozrivý predmet. Na miesto nálezu ihneď zavolali policajtov, keďže bolo jasné, že im hrozí nebezpečenstvo. Približne 10 centimetrový granát ležal na povale minimálne 60 rokov. Netušili o ňom ani predchádzajúci obyvatelia.

"Zdvihla sa krokva, bola tam položená plechovka s poistkou.  Ten, čo to našiel hneď tipoval že to je granát, ja som si myslel, že si robí srandu zo mňa ale po tom to už sranda nebola," popisuje nález spolumajiteľ domu Marcel Šmida. Privolaní policajti miesto okamžite zabezpečili. Nebezpečenstvo výbuchu bolo vysoké, kedže poistka bola trochu povytiahnutá.

Granát z obdobia II. Svetovej vojny

"Policajná hliadka miesto nálezu zabezpečila proti neodbornej manipulácii a privolaný pyrotechnik na mieste zaistil ručný granát vzor 34 z obdobia II. Svetovej vojny," poskytol vyjadrenie Alexander Szabó, hovorca KR PZ Košice.

Kedže bol granát poškodený, pyrotechnik ho musel zneškodniť na mieste. Miestny hovoria o obovskom výbuchu. "Dobrá šupa to bola. Niečo asi päťnásobne silnejšie ako delobuch na Silvestra," opísal detonáciu výbušniny spolumajiteľ domu. Podľa hovorcu Policajného zboru, vždy je potrebné každý nález oznámiť na bezplatnom čísle 158 a tak predísť možnému nešťastiu.

Všetko o hokejových MS na jednom mieste. Čítajte TU.

isifa

Súvisiace články

Najčítanejšie správy