Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Na robotníka padla ťažká rúra, nemal ochrannú helmu
Zdielať na

Na robotníka padla ťažká rúra, nemal ochrannú helmu

RIMAVSKÁ SOBOTA / Záchranári a hasiči z Rimavskej Soboty zachraňovali včera podvečer zraneného robotníka. Na muža spadla plastová rúra naplnená desiatkami kilogramov stavebného odpadu. K pracovnému úrazu došlo počas rekonštrukcie jedného z panelákov. Na stavbe boli v tej chvíli už len traja robotníci. Ani jeden z nich nemal ochrannú prilbu.

Robotníka zaliala krv

Traja robotníci odstraňovali starý betón z balkónov. Veľkou plastovou rúrou spúšťali stavebný odpad do kontajnera. Rúra sa odtrhla práve vo chvíli, keď stáli všetci traja robotníci v kontajneri. Dvaja z nich mali šťastie, padajúce časti rúry a množstvo betónových sutín ich nezasiahli. Ich 58-ročný kolega mal už menšie šťastie, odpad ho zasiahol priamo do hlavy. Muža zaliala krv. "Rýchlo sme mu umyli tvár vodou, potom sa trošku prebral kým neprišla sanitka, potom už bolo lepšie. Určite bude mať krvácanie do mozgu. Mňa sa to ani nedotklo, možno že Boh pri mne stál" opísal pracovný úraz kolega zraneného robotníka.

Nedodržali zásady bezpečnosti pri práci

Vyšetrenia našťastie ukázali, že ide len o ľahšie zranenia. Viliam má odreniny na tvári a na hlave a zlomený hrudník. Plastová rúra sa podľa všetkého upchala.

"Niekto by mal byť automaticky dolu a tie kontajnery prestavovať do miesta, kde je to prázdne. Čiže oni to spúšťali spúšťali, naplnilo sa to. Potom všetci zišli dole a chceli presunúť, žiaľ neskoro." vysvetľuje postup pán, ktorý podniká v oblasti stavebníctva.

"My sme pohybovali s rúrou, aby sa bordel v nej uvoľnil. Chceli sme to z toho vybrať ale uvoľnilo sa to na nás," spomína kolega zraneného robotníka.

Ani jeden nemal ochrannú prilbu

Či bola rúra zle upevnená, alebo robotníci porušili postupy pri práci je predmetom vyšetrovania. Zaujímať to zrejme bude aj inšpektorát práce. Zarážajúce ale napríklad je, že muži nemali ochranné pracovné prostriedky. "Ja som nemal nijakú prilbu, ani jeden. Nikto na stavbe tu nemal prilbu," potvrdil robotník pracujúci na stavbe.

Práce zabezpečovala subdodávateľská firma z Veľkého Krtíša, jej majiteľ na miesto nešťastia neprišiel. Podľa našich informácií je v zahraničí. "Polícia v Rimavskej Sobote začala trestné stíhanie za prečin ublíženia na zdraví," poskytla vyjadrenie Mária Faltániová, hovorkyňa KR PZ Banská Bystrica.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

isifa

Súvisiace články

Najčítanejšie správy