Zatiahnuté
15°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Mestá sa rozžiaria. Reflexné vesty budú povinné aj pre chodcov
Zdielať na

Mestá sa rozžiaria. Reflexné vesty budú povinné aj pre chodcov

BRATISLAVA / Od roku 2014 budú musieť mať aj chodci reflexné vesty aj v meste. Podľa štatistík sa totiž najviac dopravných nehôd stáva práve v obci a mimo priechodu pre chodcov. Polícia si preto myslí, že treba trochu sprísniť pravidlá. Takže večer budeme v uliciach všetci pekne žiariť a problém, čo na seba, máme vyriešený.

Chodci minulý rok zavinili celkom 442 dopravných nehôd z toho 384 bolo práve v obci. "V obciach pritom na cestách zahynulo 15 ľudí, z toho dve deti," uviedla hovorkyňa policajného prezídia Denisa Baloghová.

Chodci môžu za veľa nehôd

V tomto roku chodci opäť v úvodzovkách vylepšujú štatistiky. Za 3 mesiace zavinili 109 nehôd a siedmi pritom zomreli. Podľa štatistík polície ide najmä o prípady, kedy chodci na cestu stúpili náhle a bez rozhliadnutia. Takisto zle odhadli vzdialenosť a rýchlosť prichádzajúceho vozidla. "V praxi sa stretávame s prípadmi, kedy ležali alebo sedeli chodci na ceste bez reflexných prvkov," dodala Baloghová. Reflexné prvky sú v súčasnosti povinní nosiť iba tí chodci, ktorí sa ocitnú na kraji vozovky mimo obce.

Od nového roka sa to však zmení a reflexné vesty a prvky budú povinnou výbavou aj na území obce. "Bol by som rád, keby do toho boli zapracovaní nielen chodci ale aj cyklisti. Dúfam, že aj tento zákon prejde, že to budú policajti aj dôslednejšie kontrolovať," uviedol dopravný expert Maroš Palesch.

Na miesto vesty, krikľavé tričko

Aj keď je to pre bezpečnosť nás všetkých, na krikľavé farby a reflexné prvky si budeme ešte zvykať. "Namiesto vesty krikľavé tričko, lebo vesta mi taká smetiarska pripadá," hovorí jedna z opýtaných. "Na chodca je reflexná vesta trošku pritiahnutá za vlasy, to súhlasím...," dodáva Palesch.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy