Oblačno
14°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Nebezpečné sociálne siete! Nechytiť sa do nich pomáhajú deťom policajti
Zdielať na
Krimi

Nebezpečné sociálne siete! Nechytiť sa do nich pomáhajú deťom policajti

VYSOKÉ TATRY / Mestskí policajti z Vysokých Tatier zorganizovali pre žiakov základných škôl prednášky, na ktorých im hovorili nielen o škodlivosti drog, ale aj o nebezpečenstve, ktoré im hrozí na sociálnych sieťach.

Internet je neraz eldorádom úchylov

Sociálne siete hýbu svetom a sú veľmi populárne aj medzi deťmi. Potvrdili to aj žiaci základnej školy v Tatranskej Lomnici, ktorí si uvedomujú hrozbu z internetu. "Sú dosť nebezpečné, aj pre dospelých. Viem, že sa na nich dajú zneužiť aj naše fotky," hovorí o sociálnych sieťach jedno z dievčat.  "Internet je nielen informačná diaľnica, ale čoraz častejšie sa stáva aj obrovským eldorádom pre rôznych úchylov," upozorňuje Jozef Štefaňák, z mestskej polície vo Vysokých Tatrách.

Nepridávajte si do profilu kamarátov svojich kamarátov!

Na prednáške sa žiaci dozvedeli, čo im hrozí, keď majú nezabezpečené profily a myslia si, že každý, kto ich výzve na priateľstvo je aj ich skutočný priateľ. To ale často nie je pravda! Pod neznámymi profilmi sa môžu často skrývať pedofili, či psychicky chorí ľudia. "Vyzývame ich aby si nepridávali medzi kamarátov ľudí, ktorých vôbec nepoznajú, kamarátov svojich kamarátov, " nabáda k opatrnosti Miroslav Schlessinger  z OZ Spoločne proti kriminalite. Mnohé deti sa po prednáške rozhodli  svoj počítač "vyčistiť". "Mnohé deti vyhodili stovky kamarátov, ktoré tam mali a ktorých vôbec nepoznali," poznamenáva Miroslav Schlessinger.  "Upravili svoje profily tak, aby to bolo čo najbezpečnejšie," dodáva  Jozef Štefaňák, z mestskej polície vo Vysokých Tatrách.

Dôležitá je rodičovská kontrola

Zodpovednosť je ale na rodičoch, aby svoje deti a ich počítače kontrolovali. Zaaujímať by ich mala najmä história!

Mnohé deti však vedia, aké fotky do profilov nepatria. "Na ktorých som v plavkách, či bez oblečenia," pohotovo odpovedá jeden zo žiakov. Zostáva len veriť, že odteraz už títo žiaci  sa budú na sociálnych sieťach správať zodpovednejšie.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

TV JOJ

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy