Skoro jasno
17°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
SPOVEĎ MAMIČKY (18). Otehotnela som ako školáčka
Zdielať na

SPOVEĎ MAMIČKY (18). Otehotnela som ako školáčka

DOBŠINÁ / Učiteľky z Dobšinej sa do povedomia verejnosti dostali otvoreným listom premiérovi. Založili občianske združenie Deti deťom - vo svojom voľnom čase sa totiž stretávajú s mladučkými mamičkami - deťmi, ktoré otehotneli vo veľmi mladom veku - mnohé ešte na základných školách. Jednou z nich je aj 18-ročná Majka, Ďalšou zase siedmačka Julka...

Porodila som v 16-tich

"Keď som otehotnela, chodila som vtedy ešte na základnú školu. Mala som 16 rokov, s otcom môjho dieťaťa sme spolu už od mojich 14 rokov," zdôveruje sa s ťažkým životom 18-ročná Mária. Skĺbiť školu s rodičovstvom je pre ňu ako aj pre mnohé dievčatá na základnej náročné. Súčasný trend totiž ukazuje, že čoraz viac žiačok na základných školách otehotnie.

Pomoc takýmto dievčatám sa rozhodli preto poskytnúť práve učiteľky zo základnej školy Dobšinej, ktoré sa s mladými mamičkami stretávajú individuálne a učia ich, ako sa napríklad správne starať o deti. "V súčasnosti máme na škole 4 tehotné žiačky. Jedna piatačka, jedna šiestačka a dve siedmačky. Z toho jedna je už na materskej, siedmačka," hovorí učiteľka Erika Polgáriová.

Tehotných školáčok pribúda

Okrem školáčok sa však stretávajú aj s ďalšími 15 mamičkami, ktoré mali deti ako maloleté. Siedmačka Julka je s partnerom už dva roky a dieťatko neplánovali. V čase jeho narodenia ani jeden z rodičov nebude mať 18. Julka však školu už dokončiť neplánuje. "Nechcem chodiť do školy, chcem sa starať o dieťatko."

Práve pre tehotenstvo si totiž veľa dievčat nedokončí ani základné vzdelanie. Zamestnať sa neskôr majú preto problém. "Odišli vo veku 16 rokov zo základnej školy a tak už nemajú možnosť doplniť si tú kvalifikáciu," hovorí Polgáriová.

Deti deťom...

Príkladom pre tehotné je preto práve 18-ročná Mária. Tá si po dieťatku plánuje dokonca spraviť strednú školu! Učiteľky navyše v škole založili krúžok sexuálnej výchovy. Dievčatá sa tu snažia naučiť zodpovednosti hlavne v intímnej oblasti. Spolu s projektom Deti deťom tak majú pomôcť zvýšiť vek tehotných školáčok. "Ani tie dievčatá nemajú detstvo, ani ich deti nemajú také detstvo, aké by si zaslúžili," komentuje ďalšia učiteľka Eleonóra Liptáková.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články

Najčítanejšie správy