Polojasno
19°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Zachraňujú životy a pritom špinu a krv nemajú ani čím zmyť
Zdielať na

Zachraňujú životy a pritom špinu a krv nemajú ani čím zmyť

BRATISLAVA / Hasiči sa sťažujú, že za posledné dva roky to v zbore ide dole vodou. Nemajú ani na základné hygienické potreby, ako sú toaletný papier, či mydlo. Nemajú na prací prášok, aby si vyprali špinavé oblečenie od sadzí, či krvi po zásahu. Od kompetentných stále počúvajú, aby ešte vyčkali.

Práčku síce hasiči majú, ale už niekoľko mesiacov nedostali prášok na pranie. "Smrdíme od dymu, od krvi, je to problém vyčistiť. Nie sú financie na to, aby sme si zabezpečili nejaké čistiace prostriedky. Nemáme ani také základné veci, ako sú mydlá či solvina. Toaletný papier si nosíme z domu," hovorí jeden z nespokojných hasičov.  

Na druhý zásah v mokrom?

Hasiči sa posťažovali sa, že nemajú ani náhradné oblečenie na zásah. "Starší príslušníci majú po dva kusy, tí mladší majú smolu, lebo majú iba jeden kus. Pokiaľ prídu mokrí, premáčaní a mali by ísť na ďalší výjazd tak majú problém, lebo sa nemajú do čoho prezliecť, a musia ísť v mokrých veciach. A samozrejme potom ich môžu trápiť zdravotné problémy," dodáva nespokojný hasič. Hnevá ho , že aj na stravu si musia viac doplácať: "Stravné lístky sme mali za 3,50 eur, no od nového roka sme klesli na 3, 15 eur!"

Peniaze chýbajú aj pri odstraňovaní porúch

Hasičov hnevá aj príliš dlhý čas opráv na vozidlách. "Pri súčiastkách v cene nejakých 20 eur treba absolvovať veľkú byrokraciu.  Na to, aby sa auto spojazdnilo, tak treba mesiac, dva. Nie sú peniaze ani na opravu banálnych porúch, akou je výmena hydraulického piestika," tvrdí sklamane nespokojný hasič. "Chceme občanov ubezpečiť, že nie je ohrozená zásahová činnosť hasičov a ich bezpečnosť," zdôrazňuje Silvia Jančovičová, hovorkyňa Prezídia HaZZ SR.

Zo strachu pred stratou zamestnania sa boja hovoriť

Takého problémy trápia hasičov na celom Slovensku, boja sa ale o tom hovoriť, aby neprišli o zamestnanie: "Za posledné roky to všetko upadá," tvrdí nespokojný hasič. "Žiadna organizačná zložka nám nepodala podnet o predmetných problémoch" oponuje Silvia Jančovičová, hovorkyňa Prezídia HaZZ SR. "Vysielačky, ktoré používame by mali vydržať aspoň hodinu prevádzky, ale vydržia iba 7 minút,"  kontruje nespokojný hasič.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy