Jasno
16°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Hasiči bojovali s požiarom, keď vtom - narazili na mínu!
Zdielať na

Hasiči bojovali s požiarom, keď vtom - narazili na mínu!

Najmenej desať hasičov mohlo prísť v momente o život počas hasenia lesného požiaru nad obcou Kolačno. A to, ak by bola vybuchla funkčná mína z druhej svetovej vojny, ktorá sa nachádzala priamo na horiacej ploche. I keď ju pyrotechnik z ohniska odniesol, nebolo isté, či sa v pekelnom teréne pod nohami chlapov nenachádza nebezpečnej munície viac.

Požiar zrejme spôsobili turisti

Hasiči z Partizánskeho bojovali s ohňom v lese nad Kolačnom od polnoci. Plamene vzbĺkli s najväčšou pravdepodobnosťou na mieste, kde si včera ľudia opekali a zle uhasili pahrebu. O pár hodín už horela veľká časť lesa. "Tristo krát tristo metrov, horela hrabanka, stromy, borovice," hovorí Ľubomír Beník, veliteľ zásahu HAZZ Partizánske.

Hasičov ohrozovala mína

Len čo začali hasiči s hasením, pri jednom zo stromov našli mínu. "Bola v ohnisku, ktoré sme odhrabávali," poznamenáva Ľubomír Beník.  "Jedná sa o delostreleckú mínu z obdobia druhej svetovej vojny, ktorá bola bez funkčného zapaľovača, plná trhaviny," dodáva pyrotechnik Krajského riaditeľstva policajného zboru v Trenčíne. Ak by bola vybuchla, ani jeden z hasičov by neprežil. Pyrotechnik skúmal, či ich v okolí nie je viac.  Ďalšie výbušniny už našťastie nenašiel.

Silný vietor podporoval plamene

Oheň nebol ani zďaleka uhasený. Na pomoc tak prišli hasiči z Prievidze, Bánoviec nad Bebravou a lesní robotníci. "To dlhotrvajúce sucho nám komplikuje zásah, ale podarilo sa nám dostať vodu až sem hore," hovorí Vladimír Režo, veliteľ zásahu HAZZ Partizánske.
Hasičom sťažoval prácu aj mimoriadne neprístupný terén a silný vietor.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte!

Najmenej desať hasičov mohlo prísť v momente o život počas hasenia lesného požiaru nad obcou Kolačno. A to, ak by bola vybuchla funkčná mína z druhej svetovej vojny, ktorá sa nachádzala priamo na horiacej ploche.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy