Polojasno
11°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Ďalšia okradnutá babička (89). Zlodeji zneužili jej dôverčivosť
Zdielať na

Ďalšia okradnutá babička (89). Zlodeji zneužili jej dôverčivosť

O zlodejoch, ktorí trikmi oklamali tých najbezbrannejších - dôchodcov sme v spravodajstve TV JOJ už viackrát informovali. Často ani nie sú veľmi kreatívni, iba využijú dôverčivosť. Zo staršieho človeka vymámia peniaze, nezriedka celoživotné úspory. Možno ste si povedali - to sa mne, či mojim príbuzným, určite nestane! To si však myslela aj pani, ktorá zohrala smutnú hlavnú úlohu v najnovšom prípade. Zlodej sa predstavil ako kamarát jej vnuka a obral ju o 4000 eur.

Scenár okradnutia bol podobný tým z minulosti - starej pani zazvonil telefón a v ňom sa cudzí muž predstavil ako jej vnuk. "Pre mňa je to šokujúce preto, lebo denne to vidím v televízii, v spravodajstve. Človek si myslí, že sa to nemôže stať niekomu z jeho okolia, keď sa o tom toľko píše," hovorí Roman Bomboš vnuk okradnutej starenky.

Osvedčený, no hnusný trik opäť zabral

Cudzí muž jej v telefóne povedal, že hlas má iný preto, lebo prechladol. "Povedal, že stojí v banke a čaká na peniaze, pretože si ide kupovať auto. Že potrebuje ešte 4 tisíc eur, že  by mohla vnúčikovi pomôcť... No a babka si myslela, že pomáha mne, tak súhlasila, " nahnevane opisuje známy trik Roman Bomboš. O malú chvíľu už stál pri dverách starenky muž. "Povedal, že je môj najlepší kamarát, že ja som ešte stále v banke. Dal jej telefón k uchu, kde sa ten istý hlas, ako predtým, ozval, že  - babka, ja som ešte stále v banke, nemôžem prísť. Poslal som Ivana, on mi tie peniaze donesie. Prosím ťa, ver mu!," ospravedlňuje spávanie svojej babky jej vnuk Roman Bomboš a dodáva "Tiež vždy tvrdila,  jej sa niečo také nestane."

"Starých ľudí, keď ich človek, aj keď neznámy, osloví niečím, čo je im známe, familiárne, tak ich to môže jednoduchšie zmiasť," vysvetľuje klinická psychologička Zuzana Podkonická.

Starenka prišla o celoživotné úspory

Pani dala mužovi podpísať papier, že od nej prevzal peniaze. Dala mu svoje celoživotné úspory a chlapík odišiel. Potom ako páchatelia okradli takmer 89-ročnú babičku nasadli do čierneho auta a z miesta činu ušli. "Poverený príslušník už začal v tomto prípade trestné stíhanie vo veci prečinu podvodu. Po páchateľovi intenzívne pátrame. Páchateľom bol muž vo veku približne 40 rokov," konštatuje Tatiana Kurucová, hovorkyňa Krajského riaditeľstva policajného zboru v Bratislave.

Proti podvodníkom treba urobiť protiopatrenia

Podobným krádežiam sa nikdy nedá úplne zabrániť. Môžete ale urobiť v rodine protiopatrenia. "Aby tí ľudia nemali peniaze pri sebe, aby ich nemali ľahko dostupné, aby predtým, než sa k nim dostanú, museli urobiť  nejaké kroky a tým pádom získali nejaký čas sami pre seba. A aby si to  mohli rozmyslieť, aby nekonali unáhlene," poznamenáva klinická psychologička Zuzana Podkonická.

"V prípade, že Vás takto osloví neznámy človek a predstaví sa ako kamarát príbuzného, jeho totožnosť si preverte! Spýtajte sa rodiny, či neznámeho človeka s takýmto úmyslom za vami naozaj poslali. Ďalšou dôležitou radou je, aby ste nerozprávali cudzím ľuďom o svojich majetkových pomeroch a príbuzenských vzťahoch," radí Tatiana Kurucová.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA - ilustračné foto

Súvisiace články

Najčítanejšie správy