Jasno
24°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Miloš (33) je nesvojprávny. S poškodeným mozgom má ísť do basy
Zdielať na

Miloš (33) je nesvojprávny. S poškodeným mozgom má ísť do basy

Dva a pol roka za mrežami. Tak znie posledné slovo sudcu, ktorý rozhodoval o treste pre Miloša. Pred štyrmi rokmi mal spôsobiť smrteľnú dopravnú nehodu. Miloš však už 4 roky tvrdo pyká za tento deň...

Po nehode nie je schopný viesť vlastný život, zostal fyzicky postihnutý a má trvale poškodený mozog. Ten istý súd, ktorý ho poslal na dva roky za mreže, ho dokonca sám pred niekoľkými mesiacmi zbavil svojprávnosti.

Miloš má dodnes neznesiteľné bolesti. "Nám povedali, že pravdepodobne neprežije. Mal aj roztrhnuté srdce, mal rozbitý mozog,... za neho dýchali prístroje," hovorí Milošova matka. V tie horšie dni je úplne pripútaný k posteli. Ešte horšie sú však následky poranenia hlavy. Trvalé poškodenie mozgu mu spôsobilo niekoľko vážnych psychiatrických diagnóz.

Potrebuje 24-hodinú starostlivosť

Už nie je schopný viesť vlastný život. Súd ho preto pred niekoľkými mesiacmi zbavil svojprávnosti a už navždy odkázaný na pomoc svojich rodičov. "Potrebuje 24-hodinovú starostlivosť alebo ústav," dodáva Milošova matka. "Osoba, ktorej bola obmedzená spôsobilosť na právne úkony alebo ktorej vôbec nie je daná spôsobilosť na právne úkony je trestne zodpovedná. Treba určite prihliadať aj na skutočnosť, že nebola obmedzená tá jej spôsobilosť na právne úkony v čase spáchania trestného činu," uviedla expertka na trestné právo Lucia Kurilovská.

Na dva a pol roka má ísť do basy

Napriek tomu sa rodina nedokáže zmieriť s rozhodnutím súdu. Ich dieťa, ktoré samo nedokáže zájsť ani na toaletu odmietli potrestať domácim väzením a svoj trest si nemôže odpykať ani v ústave. Dva a pol roka má stráviť za mrežami väznice. "Oni mu poskytnú adekvátnu zdravotnú starostlivosť," dodáva matka.

Téme sa venuje reportérka Dana Strculová. INFORMÁCIE ONLINE TU.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy