Zatiahnuté
24°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Pozor na poisťovacích agentov! Jeden zneužil údaje rodiny...
Zdielať na

Pozor na poisťovacích agentov! Jeden zneužil údaje rodiny...

Predstavte si, že by vás prepoistili z jednej zdravotnej poisťovne do druhej bez vášho vedomia. To sa stalo rodine Kapuscinských zo Sopkoviec pri Humennom. Osobné údaje matky a jej 7 detí zrejme zneužil poisťovací agent - a miesto nich aj podpísal na zmluvy! Neseriózne konanie zo strany zamestnanca potvrdila aj poisťovňa.

Rodine hrozila pokuta vyše 1300 eur

"Sme prepoistení v Unione. Zo Všeobecnej zdravotnej poisťovne do Unionu... Podľa mňa došlo k podvodu zo strany poisťovne... Skadiaľ mali rodné čísla, skadiaľ mali podpis - nevieme dodnes," tvrdí poškodený Jozef. Hoci boli rodičia aj ich sedem detí poistení vo Všeobecnej, zrazu im prišiel ďakovný list od komerčnej poisťovne za ich rozhodnutie pre zmenu. Osemkrát! Pre každého nového poistenca osobitne.

"Najviac sme sa báli toho, že máme zaplatiť pokutu," obával sa Jozef. Tú by mohli dostať v prípade, ak by Všeobecnej zdravotnej poisťovni nevrátili kartičky poistenca. Za každú by hrozila sankcia 165 eur, teda dokopy viac ako 1 300 eur. Pán Jozef je ale nezamestnaný a musí drieť, aby svoje deti uživil. Stoja si za tým, že nikto nič nepodpisoval.

Podvod nie je ojedinelý

Išli teda do poisťovne a chceli vidieť, kto sa na zmluvy podpísal namiesto nich. "Povedala, že ona nie je kompetentná nám vydať tie zmluvy," komentovala poškodená pani Jana. "Je dôvodné podozrenie, že došlo k neoprávnenému konaniu zo strany našej zamestnankyne, preto sme klientke a jej deťom vyhoveli a prihlášky stornovali spätne k 1. januáru 2013," informovala hovorkyňa ZP Union Judita Smatanová.

Matka a jej sedem detí by sa teda mali vrátiť do pôvodnej zdravotnej poisťovne, aj keď momentálne majú preukazy od novej poisťovne. Ukázalo sa, že tento prípad vôbec nie je ojedinelý. "Evidujeme už viac ako 340 žiadostí o obnovenie poistného vzťahu vo Všeobecnej zdravotnej poisťovni," povedala hovorkyňa poisťovne Dana Gašparíková.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články

Najčítanejšie správy