Zatiahnuté
14°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Veľkopodnikateľ Mikuláš Vareha na súde: Som nevinný!
Zdielať na

Veľkopodnikateľ Mikuláš Vareha na súde: Som nevinný!

Východoslovenský podnikateľ Mikuláš Vareha poprel, že je vinný z trestných činov skrátenia dane a poistného, ako aj neodvedenia dane z pridanej hodnoty. Pred senátom Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici vyhlásil, že obchody neboli fiktívne a robil ich v súlade so slovenskými zákonmi.

Obral štát o 58 miliónov eur

Prokuratúra vyčíslila škodu, ktorú podľa nej Mikuláš Vareha spôsobil, na bezmála 60 miliónov eur. Obhajca Ľubomír Hrežďovič označil obžalobu za nezákonnú a neodôvodnenú. Uviedol, že v prípravnom konaní boli porušené práva obžalovaného, pretože na preštudovanie vyšetrovacieho spisu mali krátky čas.

Mikuláš Vareha vyhlásil, že je nevinný a nespáchal skutky, ktoré mu kladie za vinu prokurátor. Ten ho viní z pokračujúcich trestných činov skrátenia dane a poistného, ako aj neodvedenia dane z pridanej hodnoty. Tie podľa prokurátora spáchal formou fiktívnych obchodov so 414 miliónmi lykožrútov a 55 miliónmi euroočiek (štepných púčikov jabloní), ktoré medzi sebou robili spoločností Mikuláša Varehu na Slovensku, ale i v Maďarsku. Podľa prokurátora bol Mikuláš Vareha konateľom a spoločníkom v takmer 80 firmách. Pri obchodoch s euroočkami a lykožrútmi konkrétne išlo o spoločnosti Shen Tian, BRSC, Global-Mix, Venikom, Baravin a iné.

Vareha: Obchody som robil legálne

Mikuláš Vareha zaujal rozsiahle stanovisko k 24 bodom obžaloby. Tvrdil, že všetky obchody boli reálne a nie fiktívne, ako tvrdí prokuratúra. Uviedol, že odpočet DPH požadoval od daňových úradov až po vykonaní príslušnej kontroly. Napríklad vrúble na štepenie jabloní zvané euroočká nakupoval od maďarskej firmy. Tvrdil, že osobne aj niektoré zásielky nakladal a vykladal. Podobne sa uskutočnili aj obchody s lykožrútom, či už v živom, alebo mrazenom stave. Lykožrúty používal na obchodovanie, ale údajne aj na kŕmenie bažantov.

Pojednávanie pokračuje v utorok 6. novembra výsluchom svedka. Je ním maďarský občan Mihály Molnár, ktorý za spoluprácu s Mikulášom Vareha bol na Slovensku právoplatne odsúdený na päť rokov odňatia slobody.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy