Skoro jasno
22°
Bratislava
Viktória
10.5.2024
Metanol straší naďalej, V Zlíne objavili tisíce nových fliaš!
Zdielať na

Metanol straší naďalej, V Zlíne objavili tisíce nových fliaš!

Tisíce fliaš s jedovatým metanolom objavili inšpektori pri kontrole skladu v českom meste Zlín. Upozornil ich na to anonymný telefonát. Smrtiaci alkohol bol už pripravený na distribúciu do obchodov a reštaurácií.

V sklade bolo až 7600 fliaš

Kontrola českej potravinovej inšpekcie odhalila časovanú bombu – tuzemák, v ktorom bol pomer etanolu s metanolom 50 na 50. Na distribúciu bolo pripravených až 7600 fliaš. Na všetkých bola nalepená etiketa likérky Drak.

"Zaistené množstvo liehoviny je pri uvedenej koncentrácii metanolu schopné usmrtiť rádovo tisícky osôb," tvrdí hovorca Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) Pavel Kopřiva.

"Dostali sme informáciu od anonyma, že by práve v tom sklade mohol byť pančovaný alkohol, zaistili sme 200 paliet," potvrdila hovorkyňa polície v Zlíne Jana Macalíková.

Výrobca sa bráni

Alkohol bol zabalený v štvordecových fľašiach s etiketou likérky a na fľašiach boli dokonca aj kolky. Nimi inšpektori argumentujú. Výrobca liehovín však svoju vinu nepripúšťa a hovorí o likvidačných praktikách voči firme. Medzitým ho však už polícia zadržala, pretože ho podozrieva z trestného činu ohrozovania zdravia potravinami. Zatiaľ ho ale neobvinili. 

V Česku prohibícia neplatí od 27. septembra. Od tohto dátumu je u našich západných susedov možné opäť predávať aj konzumovať tvrdý alkohol vyrobený pred prvým januárom 2012. Premiér Nečas však zároveň povedal, že novovyrobený alkohol bude musieť mať tzv. rodokmeň a byť opatrený novým kolkom.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy