Jasno
14°
Bratislava
Viktória
10.5.2024
Prvá obeť otravy metanolom na Slovensku
Zdielať na

Prvá obeť otravy metanolom na Slovensku

Slovensko má prvú obeť otravy metanolom. Tentoraz však nešlo o následky vypitia nebezpečného alkoholu. V košickej nemocnici zomrela 55-ročná žena po zámernom vypití chladiacej zmesi.

Siahla si na život - vypila nemrznúcu zmes

55-ročná žena včera zomrela po vypití chladiacej zmesi. Podľa informácií z košickej nemocnice žena vypila tekutinu zámerne. S otravou ju hospitalizovali na klinike anesteziológie a intenzívnej medicíny. Lekárom sa ju už nepodarilo zachrániť.

Metanolová otrava v Česku nabrala hrozivé rozmery. Samotný metanol nie je pritom až taký jedovatý. Zjednodušene povedané, ak sa dostane do tela, vznikajú chemické reakcie, ktorých výsledkom je formaldehyd a kyselina mravčia. A s nimi si ľudské telo jednoducho nedokáže poradiť. Po vypití metanolu vás môže zachrániť to, ak do seba šupnete obyčajný alkohol. Ten bráni tomu, aby tieto reakcie vznikali. Telo jednoducho uprednostní spracovanie etanolu.

Nezistíte rozdiel

To, že ste vypili nebezpečnú dávku metanolu, nezistíte skoro. Prvé príznaky sú po vypití etanolu, čiže pravého alkoholu, a metanolu rovnaké. Dostavuje sa pocit opitosti, závraty, prípadne dvojité videnie. Príznaky sa neskôr menia. MUD. Igor Bátora: "Veľmi skoro, na rozdiel od toho etylalkoholu, prichádzajú veľmi nepríjemné pocity. Malátnosť, zmätenosť a veľmi skoro nastupujú bolesti brucha a vracanie."

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Najčítanejšie správy