Jasno
15°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Požičala si 3 tisíc eur, prišla o byt!
Zdielať na

Požičala si 3 tisíc eur, prišla o byt!

Jolana Juhaniaková z Lučenca si požičala 3 tisíc eur a preto prišla o svoj byt. Ten totiž prepísala na muža, ktorý jej peniaze dal. A podvodník byt predal ďalej. Existuje ale nádej, že sa byt vráti späť do rúk pani Jolany.

V  bytovke bývala pani Juhaniaková 30 rokov. O byt prišla po tom, ako si požičala peniaze.

Naletela špekulantovi

Zronená pani žiali za bytom, v ktorom strávila polovicu svojho života. Pred pár mesiacmi si požičala peniaze. Zavolala na inzerát a ochotný pán z Nitry na druhý deň prišiel do Lučenca požičať jej 3 000 eur. Ešte v ten deň si však byt prepísal na seba! "Bez toho sa to vraj nedalo," smutne hovorí Jolana Juhaniaková.

Pani však nepodpísala zmluvu o pôžičke, ale to, že zaplatením sumy 6 600 eur spätne odkúpi byt od muža, ktorý jej peniaze poskytol. Laicky povedané - žena nespláca úver, ale si spätne odkupuje byt. "Pani chcela podpísať zmluvu o pôžičke, napriek tomu podpísala iné právne úkony, ktoré neprejavovali jej vôľu. A tým pádom sa uviedla do omylu. Tento omyl využila druhá osoba vo svoj prospech," poznamenáva advokát Marek Preták.

Do mesiaca sa má z bytu vysťahovať!

"V tomto prípade ide o nebezpečnú praktiku. Zmluva ktorú pani podpísala, je postavená na tom, že sa najprv zaplatia úroky a potom istina. Takéto zmluvy súdy zneplatnili," tvrdí Jana Zlatohlávková, hovorkyňa Ministerstva spravodlivosti SR.
V auguste pani Jolana neskoro zaplatila splátku. Nitran konal okamžite, byt predal do Brezna. Dôchodkyňu potom už kontaktoval nový majiteľ.
"Žiadal nás, aby sme sa do mesiaca vysťahovali, že on už má tento byt odkúpený," hovorí podvedená žena.

Dôchodkyňa podala trestné oznámenie

Prípadom sa pochopiteľne zaoberajú aj policajti. Dôchodkyňa podala trestné oznámenie, Nitran nechcel podmienky pôžičky komentovať. "Ja sa k súkromným veciam iných ľudí nebudem vyjadrovať,"odbil nás poskytovateľ "úveru.
Svoje počínanie však bude musieť vysvetliť policajtom. Zmluva je veľmi čudná, napríklad, posledná splátka je vo výške 4.800 Eur. Takúto sumu by dôchodkyňa zaplatiť nevedela. Je teda otázne, či zmluva nebola od začiatku stavaná tak, aby o byt prišla.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

Dôchodkyňa naletela podvodníkovi. Požičala si 3 tisíc eur, prišla o byt!

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy