Polojasno
15°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Česko možno zruší prohibíciu, my zákaz nie
Zdielať na

Česko možno zruší prohibíciu, my zákaz nie

Slovenskí importéri chcú zadržaný český alkohol dostať opäť na pulty všetkých predajní. V otvorenom liste žiadajú ministra pôdohospodárstva o zrušenie prohibície českého alkoholu. Za kvalitu a nezávadnosť svojich fliaš vraj ručia.

Česi nemajú situáciu pod kontrolou

"My prohibíciu na Slovensku neukončíme, a to z dôvodu, že samotná Česká republika potvrdila, že nemá situáciu úplne pod kontrolou a aj keď ide zrušiť prohibíciu, tak je strašné kvantum fliaš, z ktorých sa ľudia môžu otráviť v obehu," povedala hovorkyňa ministerstva pôdohospodárstva Magda Tóth Želeňáková. 

Celkový počet obetí otravy etanolom  je k dnešnému dňu u našich susedov 26, desiatky iných sú stále hospitalizovaní a aj v utorok priviezli do nemocnice ďaľších dvoch otrávených ľudí. Naši importéri napriek týmto štatistikám na zrušení dovozu českého alkoholu trvajú. Minimálne za dve najslávnejšie české značky vraj ručia.

Smrť nemôžeme dopustiť

"Očakávame diskusiu, ktorej výsledkom bude uvoľnenie fliaš do predaja, pretože máme doklady, ktoré dokumentujú bezpečnosť a nezávadnosť. Ručíme za kvalitu v dvoch rovinách. Distribúcia českých výrobkov ide od výrobcu k nám, nie na český trh a ani jedna z kontaminovaných sa netýkala renomovaných značiek," tvrdí predseda sekcie importérov liehovín Roman Pócs.

"Minister Ľubomír Jahnátek má obavy aj z toho, že síce ten alkohol môže byť v poriadku, ale dajme tomu, v nejakých  paletách sa može nachádzať prekolkovaná alebo prelepená fľaša, ktorá by mohla spôsobiť usmrtenie, a to rozhodne nemôžme dopustiť," dodáva Tóth Želeňáková. Aj keby sa fľaše od českých výrobcov na naše pulty dostali opäť, je otázne, kto si ich v týchto dňoch kúpi.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy