Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Pančovanie alkoholu u nás. Používala sa poľská nemrznúca zmes
Zdielať na

Pančovanie alkoholu u nás. Používala sa poľská nemrznúca zmes

Tragédie, aké teraz pre pančovaný alkohol prežívajú desiatky českých rodín, mohli vo veľkom zažívať aj Slováci. Mnohí to netušili, no aj u nás vo veľkom prebiehala výroba rôznych nápojov z liehu, ktorý naši severní susedia používajú ako nemrznúcu zmes. Pozrite sa, v akých baleniach ju na Slovensko vozili a aké boli výsledky testov zadržaných fliaš s falošnými kolkami.

Košickým colníkom sa v minulých rokoch podarilo rozbiť niekoľko gangov, ktoré falšovali a pančovali alkohol. "Bolo to v roku 2007 a 2008," uviedla hovorkyňa colného úradu v Košiciach Zuzana Pavlíková. Vyzerá to tak, že štamgasti z východu Slovenska majú nejaký ten štamprlík už za sebou a že sa pančovaný alkohol do obehu dostal. 

Nemrznúca zmes do ostrekovačov

Vtedy sa však nehovorilo o žiadnom úmrtí pre alkohol. "Bolo preukázané, že na výrobu alkoholických nápojov bola použitá poľská zmes Rozsienczalnik," tvrdí Pavlíková. Táto prudko jedovatá zmes sa používa ako nemrznúcu vodu do ostrekovačov. V okolí Košíc ju spracovávali len malí falšovatelia alkoholu.

Na Slovensko chodili kamióny

Na Slovensko s touto jedovatou látkou vraj putovali kamióny. Podľa slov Zuzany Pavlíkovej bolo vtedy zadržaných až 2460 litrov. Výsledky expertízy preukázali šokujúce zistenie. "Potvrdila, že alkohol bol vyrábaný z predmetného riedidla," hovorí Pavlíková. Košickí colníci nenechávajú nič na náhodu. Po prepuknutí kauzy s pančovaním alkoholu v Čechách zhabali desaťtisíce fliaš českého alkoholu.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy