Polojasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Prohibícia v Česku má skončiť do dvoch týždňov
Zdielať na

Prohibícia v Česku má skončiť do dvoch týždňov

Prohibícia v Českej republike by sa mohla skončiť do konca budúceho týždňa, maximálne do dvoch týždňov. Tvrdý alkohol sa však vráti na trh s novými kolkami a takzvaným rodným listom, ktorý umožní sledovať jeho pôvod až k výrobcovi. Po mimoriadnom rokovaní vlády o tom v stredu v noci informoval český premiér Petr Nečas.

"Pri každej šarži alkoholu plánujeme zhotoviť niečo ako rodný list, takže celá distribúcia liehu tak bude v budúcnosti evidovaná. Bude možné sledovať celú distribučnú cestu až k spotrebiteľovi," vyhlásil premiér.

Nové kolky vytlačia do týždňa

Nové, ťažko falšovateľné kolky s ochrannými prvkami budú podľa Nečasa pripravené na budúci týždeň, pričom štátna tlačiareň už pracuje na ich výrobe. Potom bude závisieť na výrobcoch, ako rýchlo dokážu dostať alkohol s overeným pôvodom a novými kolkami na trh.

Na trh pôjde iba nový alkohol

Obnovenie predaja tvrdého alkoholu sa bude spočiatku týkať len novovyrobených destilátov. V prípade liehovín stiahnutých z obehu (asi 22 miliónov litrov) bude podľa Nečasa vypracovaný mechanizmus spätnej verifikácie a potom sa kolky vymenia za nové. "Až potom sa stiahnutý tovar znovu uvedie do obehu," avizoval Nečas.

Zákaz predaja opäť obhajoval

Predseda českej vlády zároveň opäť obhajoval zavedenie čiastočnej prohibície na predaj destilátov s obsahom alkoholu vyšším ako 20 percent. "Ministerstvo zdravotníctva týmto mimoriadnym opatrením učinilo správny krok a ak sa nám podarilo zachrániť len jeden život, potom to určite každý akceptuje," vyhlásil. Terajší stav je však podľa neho dlhodobo neudržateľný, keďže okrem "poctivých výrobcov alkoholu" ohrozuje aj "časť našej ekonomiky".

České ministerstvo zdravotníctva rozhodlo o zákaze predaja liehovín s obsahom alkoholu vyšším ako 20 percent ešte minulý týždeň. Podľa posledných štatistík na otravu metanolom zomrelo v krajine už 23 ľudí, ďalších 35 je hospitalizovaných.

Európa žiada zákaz vývozu

Európska komisia požiadala Českú republiku, aby kvôli smrtiacim otravám z pančovaného alkoholu zakázala export tvrdého alkoholu z Česka. Zástupca komisie o tom informoval na zasadnutí výboru Európskeho parlamentu pre životné prostredie, verejné zdravie a bezpečnosť potravín.

Na Slovensku platí od utorka v reakcii na situáciu v ČR zákaz dovozu a predaja českého alkoholu. Pozrite sa v reportáži, či sa dodržiava.

Špeciál Bez detí neodídem II. a následnú diskusiu odvysiela televízia PLUS v stredu 19. septembra od 20- tej.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy