Polojasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
V zakázanom lese zasahoval vrtuľník. Cyklisti ignorovali tabuľu
Zdielať na

V zakázanom lese zasahoval vrtuľník. Cyklisti ignorovali tabuľu

Napriek tomu, že majú lesy všade naokolo, skupinke cyklistov zo Sniny to nestačilo. Na túru sa vybrali priamo do vojenského výcvikového priestoru. Do objektu je síce vstup na bicykli zakázaný, no ťažkú hlavu si z toho nerobili. Adrenalín prišiel až vtedy, keď sa jeden z nich zranil a v neprístupnom teréne ho museli zachraňovať pozemní aj leteckí záchranári.

Ak by dodržal zákon, nemuselo sa nič stať

Partia cyklistov sa aj napriek zákazu vybrala previezť sa po lese, kde je vstup bicyklom zakázaný. Možno by sa o nich ani nik nedozvedel, no 52-ročný Ján z bicykla spadol a vážne si poranil hlavu.

"Záchranári čakali pri zamknutej závore približne 20 minút. Po asfaltovej ceste potom k zranenému cyklistovi prešla ambulancia asi 4 kilometre," informovala hovorkyňa skupiny Falck, Alen Lacyková-Krčová. Dezorientovanému mužovi s vážnym zranením hlavy nakoniec pomáhali leteckí záchranári. Pristáli na lesnej ceste. Komplikáciám sa pritom dalo vyhnúť. Stačilo, aby cyklista dodržal cestný zákon.

Na auto treba povolenie

"Cyklista nerešpektoval dopravnú značku, porušil zákaz vjazdu," povedala hovorkyňa Ministerstva obrany Martina Balleková. Vstup do vojenských lesov je pre peších turistov voľný. Na auto môžete získať povolenie, s bicyklom však nepochodíte.

"Pre vstup na bicykli sa žiadne osobitné povolenie nevydáva," upozornila Balleková. Vojenskí policajti na Valaškovciach len za dva mesiace napomenuli asi 100 cyklistov, ktorí sa pohybovali v blízkosti strelnice. Priestupky zatiaľ riešili dohovorom, no vyzerá to tak, že na rad prídu mastné sankcie. "Ak občan nerešpektuje zákaz vstupu, možno mu uložiť pokutu až do výšky 500 eur," dodala hovorkyňa.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy