Polojasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Za robotu na žobrotu. Zamestnanci vranovskej textilky sú bez peňazí
Zdielať na

Za robotu na žobrotu. Zamestnanci vranovskej textilky sú bez peňazí

180 teraz už bývalých zamestnancov vranovskej textilky sa vo štvrtok zaregistrovali na úrade práce. nemajú ružové vyhliadky, no stále ostávajú bez peňazí. Nedostali tri posledné výplaty ani dvojmesačné odstupné, na ktoré majú nárok. Stotisícové dlhy po talianskom podnikateľovi ostali aj v poisťovniach. Navyše to vyzerá tak, že zlyhali aj orgány verejnej správy. Viac zisťoval priamo na mieste Vlado Jurek.

Bez práce, bez peňazí, bez šance

"Manžel nepracuje, je na úrade práce. A teraz som aj ja nezamestnaná." To je pani Mária, ktorá v textilke od školy prežila 25 rokov. Ďalej stoja aj Jozef a Anna, manželia, ktorí majú krátko pred dôchodkom. Aj oni prišli o prácu. Ona ako šička, on ako mechanik. Všetko vďaka talianskemu podnikateľovi.

Štrajkujúce ženy a muži vo Vranove nad Topľou však nepoukazovali len na svoj problém, keďže ostali bez výplat, odstupného a bez peňazí. Podľa nich zlyhali aj štátne orgány, ktoré si doteraz neporadili s nepoctivými podnikateľmi.

Dlhuje stovky tisíc eur

Taliansky podnikateľ totiž dlhuje týmto prepusteným asi 400 tisíc eur, ďalších 800 tisíc zdravotnej a sociálnej poisťovni. Situácia v miestnej textilke dokonca zaujala slovenskú ombudsmanku, ktorá prvýkrát v histórii začala konať z vlastnej iniciatívy.

Zlyhali aj štátne orgány?

"Podľa ombudsmanky je tu vážne podozrenie, že si kompetentné orgány verejnej správy neplnili svoje povinnosti tak, ako mali... Ide predovšetkým o sociálnu poisťovňu a daňový úrad," upozornila Alena Kuišová z Kancelárie Verejného ochrancu práv.

"My si myslíme, že sa zisky robili v jednej spoločnosti a záväzky v druhej," komentoval aj predseda tunajších odborov Emil Machyna. Ľudia sa právom pýtajú, kam sa podeli peniaze na odvody, ktoré im z výplat pravidelne strhávali. Odborári zvažujú aj podanie trestného oznámenia.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy