Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Vymyslené deti v pasoch. V Británii sa podvádza aj inak...
Zdielať na

Vymyslené deti v pasoch. V Británii sa podvádza aj inak...

Zrejme za tým všetkým stojí veľká organizovaná skupina. Hovoríme o kauze slovenských cestovných dokladoch, ktoré boli zhabané vo Veľkej Británii. Tie odobrali Slovákom tajmojší úradníci preto, že našinci si do nich dopisovali neexistujúce deti.

Britskí úradníci Slovákom uverili

Škandál a hanba, akú Slovensko ešte nezažilo. Inak povedané, viac ako 700 zadržaných cestovných pasov a vyše 1400 rodných listov. Dvojitá zásielka adresovaná diplomatickou poštou na Slovensko vyrazila policajtom dych.

V skutočnosti išlo o pravé doklady, akurát zapisované deti boli vo veľkej väčšine vymyslené. Celý podvod bol pritom založený najmä na dôvere britských úradov, voči vysťahovaným osadníkom zo Slovenska.

Bolo úplne jedno, či to boli mladí, alebo starí. Nechali si vyhotoviť rodné listy na minimálne dve fiktívne deti. Tie si hneď na to dali niekomu zapísať do cestovného pasu. S tým zašli na tamojšiu sociálku. Aj keď každý zápis vyzeral úplne inak, úradníci im uverili a libry sa im bez problémov sypali.

Podvádzalo sa vraj aj inak

"Poznám aj takých, ktorí si zo Slovenska priviezli postihnutú slepú babku a vybavili si na ňu opatrovateľský  príspevok a ešte dostali od štátu aj nové auto. A babka sedí naspäť na Slovensku," píše v maili jeden z divákov.

O niektoré dávky v Británii možno požiadať osobne, o iné dokonca poštou. Identifikácia preto v mnohých prípadoch ani nie je možná. Podľa našich informácií sa kontrola neudeje ani, keď človek žiada o dávky osobne.

Tento prípad zašiel ale tak ďaleko, že na jednu adresu mesačne chodili tisíce libier. Chamtivcov tak porazila vlastná chamtivosť. "Existujú spôsoby možnosti vyššieho overenia. Apostilácia tých rodných listov, ktoré britská strana absolútne nevyžaduje," potvrdila konzulka SR vo Veľkej Británii Zuzana Chudá.

Riešenie je pritom jednoduché...

Stačilo by naše sociálne systémy jednoducho prepojiť. Zamedzilo by sa poberaniu dávok v dvoch krajinách naraz. Naša strana sa o to údajne snažila. "Odpoveďou bolo, že nemôžu sprísniť celý proces kvôli istej skupine občanov," doplnila Chudá.

V novembri minulého roka tu dokonca prepukol škandál, keď trojica zo Slovenska obsadila titulky novín. Prišli im neoprávnené dávky v hodnote 1,2 milióna libier.

Slovenská polícia na tomto prípade začína ešte len pracovať. V tejto chvíli nie je jasné, či pre z pozmeňovania dokladov budú viniť každého jednotlivca. Nie je však vylúčené, že budú na prípade pracovať ako na organizovanej skupine, ktorá za týmto biznisom pravdepodobne stojí.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA/TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy