Oblačno
18°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Syn (†30) sa mu obesil na polícii. Na úradoch nepochodil...
Zdielať na

Syn (†30) sa mu obesil na polícii. Na úradoch nepochodil...

Tridsaťročná Miroslav sa obesil priamo v policajnej cele vo Vrakuni. Otec nebohého už rok a pol márne obchádza úrady. So svojim bojom za spravodlivosť však zatiaľ nepochodil. Jeho kroky tak smerujú do Štrasburgu.

Miroslav sa obesil 15.februára okolo deviatej večer na šnúrke od bundy v miestnosti, ktorá je pod priamym dohľadom službukonajúceho policajta.
Do miestnosti pre predvedené osoby sa Miroslav dostal po tom, čo ho hliadka chytila aj s kamarátkou v záhradkárskej oblasti v cudzej chatke.

Obesil sa na šnúrke z bundy

Policajti mu pred zadržaním zabavili osobné veci, dokonca aj šnúrky z topánok. Netušili však, že aj v bunde, ktorú mu nechali, je pevná šnúrka. "Títo policajti zistili, že stojí nejako divne, tak sa išli pozrieť a už bol obesený," hovorí otec Miroslava Ján Salay. Mirovi nepomohla ani záchranka a na polícii zomrel. Pitva potvrdila, že sa obesil. Otec podal trestné oznámenie na službukonajúceho policajta. Prípad vyšetrovala inšpekcia. Trestné oznámenie odmietla.

"Vyšetrovanie nepreukázalo pochybenie zo strany príslušníkov PZ, z obvodného oddelenia Vrakuňa BA," uviedol bývalý hovorca ministerstva vnútra Gábor Grendel v marci roku 2011. Podľa záverov šetrenia policajti svojím konaním neporušili ani len interné pracovné predpisy. "Keď teda oni nepochybili, ja sa teda pýtam, kto teda pochybil," hovorí Ján Salay.

Prehadzujú si ho ako horúci zemiak

Otec nebohého hľadá pravdu a spravodlivosť už rok a pol. Za ten čas pochodil takmer všetky štátne inštitúcie na Slovensku. A všade sa dočkal podobnej odpovede ako na ministerstve vnútra. "Ja behám po tých inštitúciách úplne zbytočne," hovorí otec Miroslava. Ján oslovil desiatku organizácií a úradov. Podľa jeho slov si ho každý prehadzuje ako horúci zemiak.

Smeruje do Štrasburgu

Doteraz sa nikto nestotožnil s jeho názorom, že za smrť zadržaného človeka v policajnej cele by mal byť predsa len zodpovedný službukonajúci policajt. "Keby sa to stalo vonku, tak nepoviem nič, ale toto sa stalo vo vnútri a ja to takto nenechám," tvrdí. Hoci bezradný otec na Slovensku nepochodil, pomoc chce hľadať na medzinárodnom právnom poli. "Štrasburg a budem pokračovať ďalej, donekonečna, ale raz tá spravodlivosť musí vyjsť najavo," dodal Salay.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy