Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Preteky v meste. Tragédia s množstvom otáznikov...
Zdielať na

Preteky v meste. Tragédia s množstvom otáznikov...

Krátko po sobotňajšej tragédii na automobilových pretekoch sa začalo špekulovať o tom, či podobné preteky patria do mesta. My sme zisťovali, či je možné ustriehnuť, aby diváci pri trati rešpektovali vyznačené zóny.

Tragédii sa dalo predísť

Obrovskej tragédii, pri ktorej vletelo auto do skupiny divákov, predchádzala zmena programu pretekov. Pôvodne mali byť v tom čase na trati motocykle, no pre dážď poslali organizátori na štart automobily. "Autá na štyroch kolesách - je to bezpečnejšie a vidím, že nie. Bola to ukážková jazda," hovorí organizátor  Peter Baláž. 

Na mieste je teraz otázka, či takéto podujatie patrí do ulíc mesta, kde hneď vedľa stoja tisíce divákov. "Tá príprava je veľmi dôležitá a aj keď ako organizátor spravíte maximum pre to, aby ste zabezpečili tieto zóny, kde je zákaz vstup, nájde sa vždy niekto, kto sa to snaží porušiť," myslí si dopravný analytik Maroš Palesch.

"Sú diváci, ktorí x-krát nerešpektujú takéto rozhodnutia a vlezú vám do tej akcie tak, že vám ostávajú "vlasy dupkom stáť" a v duchu sa modlíte, aby ten pretekár toho človeka "nezoťal," hovorí ešte Palesch. 

Kto za to nesie zodpovednosť?

Iný dopravný analytik Drahovský detaily nehody nepozná, ale podľa jeho slov by divákov od trate nemala deliť len páska, ale plot alebo iná fyzická zábrana. V prípade, že by aj plot niektorí z nich preliezli, malo by nasledovať ďalšie opatrenie. "Organizátori by mali preteky okamžite prerušiť a zabezpečiť, aby sa v blízkosti trate nikto nenachádzal," myslí si Drahovský.

Presné príčiny novomestskej tragédi budú predmetom dôkladného expertízneho skúmania. Po jeho ukončení by mala polícia určiť konkrétnu osobu, ktorá je za masaker zodpovedná. "Policajná vyšetrovateľka z Nového mesta na Váhom začala trestné stíhanie za zločin všeobecného ohrozenia," povedala trenčianska policajná hovorkyňa Elena Antalová. V prípade dokázania viny hrozí osobe zodpovednej za túto tragédiu až 10-ročný trest odňatia slobody.

Dve obete, päť zranených

Nehoda na sobotňajších automobilových pretekoch v Novom Meste nad Váhom si vyžiadali dve obete. Pri náraze na mieste zahynula 37-ročná Adriana z Nového Mesta nad Váhom, ktorá bola tehotná. Po prevoze vrtuľníkom podľahol zraneniam v Detskej fakultnej nemocnici v Bratislave na Kramároch 10-ročný chlapec z Hriňovej.

Okrem dvoch obetí náraz auta zranil aj ďalšie tri deti vo veku 13, 9 a 12 rokov a dve dospelé osoby. Štyroch z nich hospitalizovali a operovali vo Fakultnej nemocnici v Trenčíne, jedno dieťa hneď prepustili. Policajná vyšetrovateľka z Nového Mesta nad Váhom už v prípade začala trestné stíhanie pre prečin usmrtenia.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy