Skoro jasno
23°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Úplne zbytočná smrť! Diváci mali byť za plotom, tvrdí expert
Zdielať na

Úplne zbytočná smrť! Diváci mali byť za plotom, tvrdí expert

Zomrela mi priamo pri nohách. Takto rozpráva o tragédii v Novom Meste nad Váhom svedok, ktorý stál na zastávke smrti. Pri nehode zahynula 37-ročná Adriana, ktorá bola v šiestom mesiaci tehotenstva a krátko po prevoze do nemocnice aj 10-ročný Alex. Podľa dopravného experta ide o úplne zbytočnú smrť...

Chýbal plot...

Automobilové preteky v obývaných oblastiach, pri ktorých vozidlá dosahujú výrazne vyššie rýchlosti ako je na takých miestach obvyklé v bežnej premávke, by mali mať prísne bezpečnostné opatrenia. "Diváci by mali byť za plotom, ktorý nemôžu prekonať a dostať sa do potenciálne nebezpečných miest," uviedol dopravný analytik Jozef Drahovský.

V sobotu sa skončili preteky Podjavorinský okruh v Novom Meste nad Váhom tragickou nehodou - špeciálne upravené vozidlo BMW po prejdení ľavotočivej zákruty zišlo vpravo mimo cesty a narazilo do prizerajúcich sa divákov. Tí pravdepodobne stáli na zastávke, keďže v tom čase pršalo. Zastávka sa zrejme nachádzala za bezpečnostnými páskami.

Drahovský detaily nehody nepozná, ale podľa jeho slov by divákov od trate nemala deliť len páska, ale plot alebo iná fyzická zábrana. V prípade, že by aj plot niektorí z nich preliezli, malo by nasledovať ďalšie opatrenie. "Organizátori by mali preteky okamžite prerušiť a zabezpečiť, aby sa v blízkosti trate nikto nenachádzal," myslí si Drahovský.

V prípade, že nie je možné zabezpečiť trať v obývanej zóne plotom, nemali by sa podľa Drahovského preteky v meste uskutočniť. "Diváci musia byť v husto obývaných zónach fyzicky oddelení od miest, kadiaľ jazdia vysokou rýchlosťou závodné autá. Ak to nie je možné, tak by sa preteky nemali na takých miestach konať," tvrdí Drahovský. Podľa jeho slov je potom podstatne jednoduchšie, a najmä bezpečnejšie, zorganizovať podujatie mimo mesta. Agentúra SITA sa spojila aj s organizátorom Podjavorinského okruhu, ktorý však práve bol na polícii v súvislosti s tragickou nehodou.

Dve obete, päť zranených

Nehoda na sobotňajších automobilových pretekoch v Novom Meste nad Váhom si vyžiadali dve obete. Pri náraze na mieste zahynula 37-ročná Adriana z Nového Mesta nad Váhom, ktorá bola tehotná. Po prevoze vrtuľníkom podľahol zraneniam v Detskej fakultnej nemocnici v Bratislave na Kramároch 10-ročný chlapec z Hriňovej.

Okrem dvoch obetí náraz auta zranil aj ďalšie tri deti vo veku 13, 9 a 12 rokov a dve dospelé osoby. Štyroch z nich hospitalizovali a operovali vo Fakultnej nemocnici v Trenčíne, jedno dieťa hneď prepustili. Policajná vyšetrovateľka z Nového Mesta nad Váhom už v prípade začala trestné stíhanie pre prečin usmrtenia.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

tv joj

Súvisiace články

Najčítanejšie správy