Jasno
14°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
ŠTATISTIKA. Za každou treťou vraždou stojí žiarlivosť
Zdielať na

ŠTATISTIKA. Za každou treťou vraždou stojí žiarlivosť

Brutálny útok mladíka, po ktorom ostal k smrti dobodaný muž neďaleko Sabinova, bol z najväčšej pravdepodobnosti vyústením nešťastnej lásky. Zrejme nezniesol, že jeho expriateľka má iného, tak sa rozhodol soka odstrániť. Vraždy zo žiarlivosti však na Slovensku nie sú zriedkavé. Sklamaná láska je dokonca za každou treťou vraždou u nás!

Keď nie ja, ani ty!

Keď ju nemôžem mať ja, nebudeš ju mať ani ty. Asi toto je myšlienka, ktorá napadla páchateľa poslednej vraždy zo žiarlivosti na Slovensku. Nasledovala zrážka autom a 50 rán nožom.

"Tento trestný čin bol podľa môjho názoru spáchaný v stave výrazného emocionálneho napätia, hnevu, zlosti ba až zúrivosti," myslí si forenzný psychológ Martin Gronský. Súdna pitva totiž zistila, že nešlo o predpokladaných niekoľko rán nožom, ale celkovo až 50! Krátko potom polícia zadržala len 19-ročného mladíka. Útokom sa mal dokonca aj vyhrážať.

Tretina vrážd zo žiarlivosti

Policajné štatistiky neevidujú zvlášť zločiny zo žiarlivosti, spadajú však do kategórie vraždy motivované osobnými vzťahmi. Tie tvoria za ostatné roky približne tretinu všetkých vrážd na Slovensku - a zaujímavé je, že zhruba v polovici prípadov zohral úlohu aj alkohol.

Vrahom môže byť každý z nás

Veľmi častým sprievodným javom býva konzumácia - až nadmerná konzumácia alkoholu - človek sa potrebuje "potúžiť. Podľa psychológov sa teoreticky každý z nás môže stať páchateľom aj tej najzávažnejšej násilnej činnosti, vraždy.

"Koľkokrát sme slovne povedali, ja ťa uškrtím, ja ťa zahluším, či podobne takto hovorovo. Ale toto zostáva len v tej rovine verbálnej, lebo nastávajú vôľové sebaregulačné mechanizmy," tvrdí Gronský. Keď ale zamúti mozog sklamaná láska v kombinácii s alkoholom, zlyháva mechanizmus, ktorý by nás mal zastaviť.

RokPočet vrážd na SlovenskuVraždy motivované osobnými vzťahmiVplyv alkoholu
2009842714
2010893016
201196289

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články

Najčítanejšie správy