Jasno
12°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
Masakra v kine. Deti mohli byť kľudne ušetrené
Zdielať na

Masakra v kine. Deti mohli byť kľudne ušetrené

Dvadsaťštyriročný James Holmes odmietol komunikovať a môže trvať mesiace, kým sa presne podarí objasniť jednu z najhorších masakier v histórii USA. Holmes čaká na vypočutie v samotke. My sme sa pokúsili zistiť, či sa dalo zabrániť takej obrovskej strate životov.

Môže mať problémy do budúcna

Streľba v americkom Colorade otriasla celým svetom. O to viac, keď záchranári oznámili aj smrť len šesťročného dievčatka a trojmesačného batoľaťa. Čo robili tieto deti na filme, ktorý je prístupný od 15 rokov?

Navyše premiéra filmu sa konala o polnoci, čo tiež nie je ideálny čas na vodenie malých detí do kina. Samozrejme s tým, že šialenec začne vraždiť, nikto nemohol rátať - malé deti tam ale nemali čo hľadať. "Ak teda rodičia zoberú maloleté dieťa so sebou do kina na film kde sú scény s násilím, sexom, ktoré to dieťa ešte nedokáže spracovať, nevie, čo je vhodné, robia mu problémy do budúcnosti," tvrdí psychológ Ľudovít Dobšovič.

Majú v hrách sedem životov...

Údaje o tom, že niektoré filmy sú prístupné od istého veku, nie sú samoúčelné - i keď v čase internetu asi už trocha zastaralé a je otázne, či spĺňajú svoj účel. Každopádne podľa psychológov všetko, čo prejde vedomím, sa nezmazateľne ukladá do nášho mozgu, a tam potom spolupôsobí s ostatnými zážitkami.

"Deti do takých 11-12 rokov, kedy sa formuje tzv. dospelé videnie sveta, majú skreslené vnímanie smrti, majú ešte sedem životov v hrách, majú možnosť sa zastreliť a znova sa zobudiť," dodáva psychológ.

Pýtame doklad totožnosti

"Od prevádzky kina, čo je zhruba rok, si nepamätám, že by došlo k niečomu takému, že by prišiel rodič s dieťaťom na film, ktorý nie je vhodný pre mládež," hovorí Zita Hosszúová manažérka kina. Bežne, keď si kupujete lístok do kina, vašu totožnosť a ani vek nikto nekontroluje. "V prípade, že máme pochybnosti, pýtame nejaký doklad totožnosti, ktorý nám ten vek ozrejmí," dodáva Hosszúová. Nikto nevie vopred predpovedať, kedy a kde stratí súdnosť ďalší šialenec - pokojne to môže byť aj u nás.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy