Jasno
14°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Funkčná mína sa nachádzala pri detskom ihrisku
Zdielať na

Funkčná mína sa nachádzala pri detskom ihrisku

V blízkosti detského ihriska v Pohraniciach narazili pri stavebných prácach na muníciu z druhej svetovej vojny. Delostrelecká mína, ktorá tam ležala desiatky rokov, bola už značne poškodená. Pyrotechnici ju museli hneď odpáliť.

Nie kameň, mína

"Prevážala sa zemina na terénne úpravy, tuto sme mysleli, že je to kameň a nebol to kameň, ale bola to malá bomba," hovorí nálezca munície. Ešte pred dvomi týždňami ležala táto nebezpečná munícia v zemi pod starým chodníkom. Uložená tam bola zrejme dlhé roky. Vtedy si ale pri výkopových prácach nič nevšimli. Zeminu pokojne  uložili asi 100  metrov od detského ihriska. Až dnes, keď ju robotníci navážali rovno k ihrisku, narazili na nálož.

"Nikto tu nebol, hneď som aj chlapov poslal preč nikto tu nebol sme to strážili," hovorí nálezca. Pyrotechnici zistili, že ide o delostreleckú strelu ruskej výroby z 2 svetovej vojny kalibru 82 milimetrov. Mína bola tak poškodená, že stačilo málo a mohlo prísť k výbuchu. "Zapaľovač bol ulomený, tým pádom je tá munícia ešte nebezpečnejšia, lebo je v takom stave, že sa niečo môže spustiť," hovorí pyrotechnik policajného zboru Pavol Mokráš.

Šťastie, že tam neboli deti

Šťastím bolo, že sa mína  pri manipulácii nepoškodila a v tom čase sa tam nehrali deti. "Do okruhu asi až 200  metrov by osoba mohla byt usmrtená alebo zranená," pokračuje Mokráš. Pyrotechnici muníciu naložili do špeciálneho vaku plneného pieskom, ktorý tlmí nárazy. Potom ju odviezli na toto miesto, kde ju bezpečne odpálili.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy