Skoro jasno
23°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Sieťky na oknách. Hmyz zadržia, no deti nie
Zdielať na

Sieťky na oknách. Hmyz zadržia, no deti nie

Veľké šťastie mal iba dva a pol ročný chlapček v Bratislave. Vypadol z okna na treťom poschodí. Momentálne je v nemocnici na pozorovaní. Takýto prípad nie je v poslednom čase zďaleka jediný. Väčšinou majú tieto prípady dva podstatné menovatele: sieť proti hmyzu a nepozornosť dospelých.

Mal iba modriny

Dva a pol ročný Maximilián vypadol z okna na treťom poschodí. Neudržala ho sieťka proti hmyzu. Prežil. Podobne aj ako ďalšie deti. Vypadnuté z okna ich za posledné roky len na Slovensku môžeme spočítať na prstoch oboch rúk. Rekordérom je iba 5-ročný chlapec zo Šale, ktorý vypadol z 5. poschodia. Mal iba malé modriny. 

Napriek mnohým správam o podobných prípadoch sú zdá sa mnohí rodičia nepoučiteľní a deti čoraz živšie. Aj predajcovia sietí už spozorneli a rodičov varujú. "Sieťky sú proti hmyzu a nie proti deťom," hovorí riaditeľka spoločnosti Petra Noskovičová. Vysvetľujú to tým, že ide iba o zábrany na okná, ktoré nemusia spĺňať žiadne bezpečnostné normy.

Vetrať len s vyklopeným oknom

V prípade, ak je doma malé dieťa, radia vetrať jedine s vyklopeným oknom, nikdy nie otvoreným dokorán a deti nespúšťať z očí. V prípade, že by ste sa dostali do pozície záchrancu, tu je niekoľko profesionálnych rád:

1. Zhodnotiť stav dieťaťa

2. Hýbať s dieťaťom čo najmenej

3. Zastaviť prípadné krvácanie

4. Spriechodniť dýchanie

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

TV JOJ

Etolane/ilustračné

Súvisiace články

Najčítanejšie správy