Zatiahnuté
21°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Vdova (53) obchodovala so zbraňami. Za dedičstvo môže ísť za mreže
Zdielať na

Vdova (53) obchodovala so zbraňami. Za dedičstvo môže ísť za mreže

Päťdesiattri ročná žena z levíc našla vo svojom byte pištoľ, ktorá jej zostala po nebohom manželovi. Myslela si, že ide iba o repliku alebo o historickú nefunkčnú zbraň a tak ju chcela predať. Ponúkala ju za pár eur. Policajti však tento predaj vyšetrujú ako obchodovanie so zbraňami, za čo jej hrozí vysoký trest.

Staršia žena síce podľa zákona obchodovala so zbraňami, je však pravdepodobné, že netušila, že predáva funkčnú zbraň. "...Toto je prvý prípad, kedydošlo zrejme k opomenutiu alebo teda k neznalosti prevedenia tej strelnej zbrane," uviedol Mikuláš Hôrka z Oddelenia zbraní a streliva levických policajtov.

Replika historického modelu

Ide o napodobeninu historického modelu, ktorý sa požíval na divokom západe. Je to ale zbraň, ktorá je úplne funkčná. Aj keď sa nabíja pomerne zdĺhavým spôsobom, je schopná vypáliť šesť ostrých nábojov, ktoré by dokázali človeka ľahko usmrtiť. "Jedná sa o perkusný opakovací revolver, kde môže dôjsť k opakovanému výstrelu. Je to jasne ale zbraň, ktorou môžem spôsobiť aj väčšiu ujmu na zdraví a prípadne aj smrť," tvrdí Hôrka.

Takéto historické perkusné pištole bolo možné donedávna používať aj bez zbrojného preukazu. Práve preto ich má veľa ľudí ešte stále niekde doma odložené. Keďže sa ale zákon zmenil odborníci ľuďom odporúčajú, aby sa s takýmito zbraňami prišli radšej poradiť na políciu.

Stávajú sa aj také prípady, že ľudia majú doma historické zbrane, ktoré sú pokazené alebo úplne nefunkčné. Aj vtedy je ale nutné aby mali oficiálny doklad o tom, že zbraň už nie je nebezpečná. "Akonáhle nie, je to trestný čin alebo zločin nebezpečného ozbrojovania," dodal Mikuláš Hôrka.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy