Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Za vraždu právnika Ožvolda dostal Slezák (57) doživotie
Zdielať na

Za vraždu právnika Ožvolda dostal Slezák (57) doživotie

Proces v kauze vraždy prominentného právnika a bývalého predsedu dozornej rady Tiposu Romana Ožvolda vstúpil do cieľa. Stalo sa tak veľmi rýchlo, len 2 a pol mesiaca od začiatku procesu. Peter Slezák je podľa senátu Špecializovaného trestného súdu vinný. Na mieste bola aj reportérka Miriam Štrbáková Urbanovičová.

Ospravedlnil sa rodine, ale...

Bratislavčan Peter Slezák (57) má za úkladnú vraždu právnika Romana Ožvolda a prípravu vraždy svedka, ako aj použitie auta obete a držbu samopalu stráviť zvyšok života vo väzení. "Celá záležitosť ma strašne mrzí, plne si uvedomujem, čo som spáchal, ale podotýkam, že som sa nedopustil úkladnej vraždy, ale bola to strašná nehoda. Takisto sa chcem ospravedlniť rodine, ktorá tu určite je, ale viem, že sa to ťažko odpúšťa," povedal v záverečnom slove Slezák.

Už v pojednávacej miestnosti sa proti rozsudku odvolal, takže nenadobudol právoplatnosť. Jeho obhajca nechcel rozsudok komentovať. Prokurátor sa domnieva, že uložený trest doživotia zodpovedá zákonu a dôkazom, ktoré boli počas pojednávania predložené. Podľa jeho slov boli motívy vraždy s najväčšou pravdepodobnosťou zištné dôvody.

Dôvodom mohli byť podľa prokurátora dlhy

Pripúšťa, že v pozadí mohli byť aj dlhy obžalovaného voči obeti. "Určite aj toto bol určitý spúšťač konania, ale myslím si a vychádza to z vykonaného dokazovania, že pravdepodobným motívom bola snaha obžalovaného získať veci, ktoré mal poškodený v tom čase pri sebe, či už išlo o finančnú hotovosť, hodinky pomerne značnej hodnoty," povedal dozorujúci prokurátor.

Podľa obžaloby Slezák vylákal Ožvolda 22. júna 2011 v noci z kasína na stretnutie v Bratislave. V jeho aute ho mal zastreliž samopalom typu Škorpión ôsmimi výstrelmi do hrudníka. Potom auto aj s telom previezol do Levického okresu. V prípade vystupuje dôležitý svedok, ktorého mal zavolať, aby mu pomohol s likvidáciou stôp – stretli sa na pumpe. Telo obete napokon vyložil medzi Jabloňovcami a obcou Baďan a auto zaparkoval vo Vrábľoch na sídlisku Lúky.

Policajti v nájdenom aute zaistili rôzne stopy a potápači z poriečneho oddelenia v rybníku v Levickom okrese našli vražednú zbraň. Zavraždený právnik v minulosti pôsobil v orgánoch stávkovej spoločnosti Tipos a Slovenskej konsolidačnej.

Všetko bola len nešťastná náhoda

Podľa ďalšieho bodu obžaloby Slezák už spoza mreží z väzby plánoval aj likvidáciu korunného svedka, ktorý povedal polícii o celom skutku. Údajne o to požiadal spoluväzňa z cely. S ním pripravili aj pokyny pre človeka, ktorého spoluväzeň na likvidáciu svedka vybral. Chcel za to 40-tisíc eur, pričom desaťtisíc malo ísť ako záloha pre plánovaného "vykonávateľa". Pripravené písomné pokyny obžalovaný vraj odovzdal svojej obhajkyni.

Slezák vinu odmieta, podľa neho išlo o nešťastnú náhodu. Samopal údajne vystrelil pritom, ako si ho spolu s obeťou išli pozrieť a vyberali ho z obalu s golfovými palicami. Obžalovaný hrával podobne ako obeť poker a odtiaľ sa poznali. Súdu tvrdil, že samopal, ako aj inú zbraň mu dal muž, ktorý v prípade figuruje ako korunný svedok vraždy. Záujemcom o zbraň mal byť zavraždený právnik. Slezák tiež odmietol prípravu vraždy svedka... Priznal vinu jedine za držanie nelegálnej zbrane.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

TV JOJ/ilustračné

Súvisiace články

Najčítanejšie správy